Maria Theresa de Austria (1767-1827)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte persoane cu numele Maria Tereza, vedeți Maria Tereza (dezambiguizare).
Maria Theresa de Austria
Maria Theresia Josepha Habsburg Sachsen 1767 1827 litho.jpg
Regină a Saxoniei
Domnie 5 mai 1827 – 7 noiembrie 1827
Căsătorit(ă) cu Anton de Saxonia
Urmași Prințesa Maria Ludovika
Prințul Frederick Augustus
Prințesa Maria Johanna
Prințesa Maria Theresa
Nume complet
Maria Theresia Josepha Charlotte Johanna
Casa regală Casa de Habsburg-Lorena
Casa de Wettin
Tată Leopold al II-lea, Sfânt Împărat Roman
Mamă Maria Louisa a Spaniei
Naștere 14 ianuarie 1767(1767-01-14)
Florența
Deces 7 noiembrie 1827 (60 de ani)
Leipzig

Arhiducesa Maria Theresa Josepha Charlotte Johanna de Austria (14 ianuarie 17677 noiembrie 1827) a fost a doua soție a regelui Anton de Saxonia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Leopold al II-lea împreună cu soția sa și copiii lor, 1776. Maria Theresa este prima din stânga, în rochie bleu.

Maria Theresa s-a născut la Florența, Italia și a fost copilul cel mare al Marelui Duce Leopold de Toscana (mai târziu Leopold al II-lea, Sfânt Împărat Roman) și a soției lui, Maria Louisa a Spaniei. Ca toate nepoatele cele mari ale bunicilor paterni, a fost numită după bunica sa, Maria Tereza.

La 8 septembrie 1787 Maria Theresa s-a căsătorit prin procură cu regele Anton de Saxonia; cuplul s-a căsătorit în persoană la Dresda la 18 octombrie 1787. Prima soție a lui Anton, Maria Carolina de Saxonia, a murit de variolă în 1782.

Opera lui Mozart Don Giovanni a fost inițial destinată în onoarea Mariei Tereza și Anton Clement pentru vizita lor la Praga la 14 octombrie 1787. Premiera nu a putut fi aranjată în timp util, astfel încât a fost înlocuită de opera Nunta lui Figaro la ordinul expres al unchiului Mariei Tereza, Iosif al II-lea, Împărat Roman. Alegerea Nunții lui Figaro a fost considerată necorespunzătoare pentru noua mireasă iar cuplul a părăsit teatru de operă timpuriu, fără să vadă întreaga lucrare. Mozart s-a plâns amarnic de intrigi în jurul acestui incident într-o scrisoare adresată prietenului său Gottfried von Jacquin care a fost scrisă în etape, între 15 octombrie și 25 octombrie 1787.

Cei patru copii ai Mariei Theresa au murit sugari. S-a bucurat de titlul de regină a Saxoniei doar câteva luni, după decesul cumnatului ei Frederic August I de Saxonia în mai 1827.

Maria Theresa a murit la Leipzig în 1827.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]