Angoasă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Poster realizat de Steffen Kerneland pentru promovarea unei expoziții Edvard Munch, sugerând seria celebră de patru tablouri Țipătul (1893), care la rândul său, încerca să sugereze "un țipăt infinit," generat de o angoasă vecină cu frica animalică.

Angoasa (originar folosită ca angst, din daneză) este definită în psihologie, dar și existențialism, drept o stare caracterizată prin neliniște, tulburare, îngrijorare (adesea patologică, în cazul psihologiei).

Sensul dat de Kirkegaard[modificare | modificare sursă]

Angoasa, sau angst, semnifică frică sau anxietate. Cuvântul angst, provenit din daneză, a fost introdus în multe limbi, dar și în engleză datorită lucrărilor filozofului danez Søren Kierkegaard, urmate de cele ale psihanalistului austriac Sigmund Freud. [1] [2] [3] Cuvântul este utilizat pentru a descrie o stare intensă de angoasă, anxietate și/sau intense frământări interioare.

În alte limbi[modificare | modificare sursă]

În limba germană, terminologia folosită în psihologie și filozofie face distincție între Angst și Furcht. Astfel, în timp ce Angst este tradus prin angoasă or anxietate, deci o emoție nedirecționată și nemotivată, Furcht implică sentimentul primar. În limbajul comun, este vice-versa, Angst este cuvântul uzual folosit pentru frică, în timp ce cuvântul Furcht prezintă sensul elevat. [4]

Existențialism[modificare | modificare sursă]

În filozofia Existențialistă termenul angst poartă o anumită încărcătură conceptuală. Utilizarea termenului pentru prima dată este atribuită filozofului danez Søren Kierkegaard (1813–1855).

Muzică[modificare | modificare sursă]

Referințe, note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

A se vedea și[modificare | modificare sursă]

Format:Søren Kierkegaard