Dasein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Dasein (pronuntat in germana [ˈdaːzaɪn]) este un termen german care literal înseamnă a fi aici sau prezență (germ. sein a fi, și da aici) adesea tradus cu sensul de existență. Este un concept fundamental în filosofia existențială a lui Martin Heidegger în opera sa, Ființă și Timp.

La Heidegger, Dasein-ul (sau a-fi-aici) reprezintă existența umană în sensul de prezență și deschidere către lume. Dasein-ul, din momentul în care este, este "aici", adică este "prezență intențională" - deschidere sau, mai mult, disponibilitate - către ființă, pe care o percepe, o înțelege, o respinge etc.

Origine si inspiratie[modificare | modificare sursă]

Dupa Tomonobu Imamichi, Heidegger a dezvoltat idea de Dasein dupa intalnirea cu Okakura Kakuzo care in Cartea Ceaiului descrie perpectiva filozofului taoist Zhuang Zhou (Zhuangzi) cu privire la das-in-der-Welt-sein (existenta-in-lume). In 1919, dupa ce Heidegger ce completase o serie de lectii in arta ceaiului sub indrumarea lui Kakuzo, acesta in oferise filosolfui german cadou Carted Ceaiului (1).

Referinte:[modificare | modificare sursă]

  1. Tomonubu Imamichi, In Search of Wisdom. One Philosopher's Journey, Tokyo, International House of Japan, 2004 (quoted byAnne Fagot-Largeault (fr) at her lesson at theCollege of France of 7 December 2006)Archived February 6, 2009, at the Wayback Machine.