Veganism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea vegană a piramidei nutriţionale a alimentelor, care în mod normal cuprinde carne şi produse animale.

Veganismul este o dietă și un stil de viață care caută excluderea folosirii animalelor pentru mâncare, îmbrăcăminte, sau orice alt scop. Cel mai comun motiv pentru a fi vegan este angajamentul etic sau convingerea morală în privința drepturilor animalelor, mediul înconjurător, sănătatea umană și griji religioase sau spirituale.

Pe când vegetarianismul este o dietă - limitându-se la alimentație, veganismul este un stil de viață. Spre deosebire de vegetarianism, din punct de vedere dietetic, veganismul exclude și mierea (mierea, produsele lactate și ouăle în cazul lacto-ovo vegetarienilor, lacto vegetarienilor mierea și lactatele, iar ovo vegetarienilor mierea și ouăle), iar din punct de vedere filozofic, veganismul interzice folosirea a orice fel de produs animal, fie haine sau alte accesorii.

Dietele vegane (numite câteodată vegetariene stricte sau pure) sunt indicate pentru descreșterea riscului de infarct miocardic, cancer de colon, colesterol ridicat în sânge, tensiune arterială ridicată, cancer de prostată sau atac de cord.[1] Dietele vegane pregătite corespunzător sunt sănătoase și satisfac nevoile nutriționale.[2] Totuși, dacă sunt prost preparate, pot provoca niveluri scăzute de calciu, iod, vitamina B12 și vitamina D. Veganii sunt, în acest caz, încurajați să ia suplimente alimentare, după nevoi.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]