Sari la conținut

Max Payne 3

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Max Payne 3

Dezvoltator(i)Rockstar Vancouver
Rockstar Studios[*][[Rockstar Studios |​]][1][2]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*][[Take-Two Interactive (American publisher, developer and distributor of video games)|​]]
Steam[3]
Humble Store[*][4]
PlayStation Store  Modificați la Wikidata
RegizorSergei Kuprejanov (design)
Mark Tennant (animation)
Rob Nelson (art)
Designer(i)Jason Bone
John MacPherson
Jonathan Hodge
Compozitor(i)Health[*][[Health (American noise rock band from Los Angeles, California)|​]]  Modificați la Wikidata
SerieMax Payne  Modificați la Wikidata
Motor graficRockstar Advanced Game Engine  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.0.0.29 (actualizat la 29 iunie 2012)
PlatformăXbox 360
PlayStation 3
Microsoft Windows
macOS  Modificați la Wikidata
Dată lansarePlayStation 3 și Xbox 360
  • AN 15 mai 2012
  • AUS 18 mai 2012
  • EUR 18 mai 2012
Microsoft Windows
  • AN 1 iunie 2012
  • AUS 5 iunie 2012
  • EUR 1 iunie 2012
Genurithird-person shooter[*][[third-person shooter (type of action video game where player can see the avatar on-screen in a third-person view)|​]]
neo noir  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
singleplayer  Modificați la Wikidata
Mediadistribuire digitală  Modificați la Wikidata
Cerințe sistem
Controltastatură  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*][[PEGI 18 (PEGI video game content rating)|​]]  Modificați la Wikidata
USKUSK 18[*][[USK 18 (USK video game content rating: no release to youth; suitable only for adults aged 18 years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][[Mature 17+ (ESRB video game content rating in which restricts a video game to those 17+)|​]]  Modificați la Wikidata

Max Payne 3 este un joc video de tipul shooter third-person dezvoltat de studiourile Rockstar și publicat de Rockstar Games. Este al treilea joc din seria Max Payne și a fost lansat pentru PlayStation 3 și Xbox 360 în mai 2012 și Microsoft Windows în iunie. Dezvoltarea a fost coordonată de Rockstar Vancouver în colaborare cu studiourile din New England, Londra și Toronto. Este primul joc din serie care nu a fost dezvoltat de compania finlandeză Remedy Entertainment și care nu a fost scris de creatorul seriei Sam Lake. Scriitorul principal al Max Payne 3 a fost Dan Houser, care a scris și Red Dead Redemption, Grand Theft Auto IV și Bully, printre alte jocuri de succes.

Max Payne 3 este un shooter third-person unde jucătorul are rolul personajului Max Payne. Personajul este vizulizat din spate ca în precedentele jocuri ale seriei. O caraceristică nouă este adăugarea unui sistem de cover, dar care nu exclude nevoia de a te mișca în timpul schimburilor de focuri. Max Payne 3 păstrează funcția bullet-time pentru care seria este cunsocută. În bullet-time derularea timpului este încetinită jucătorul având mai mult control asupra personajului. O altă caraceristică nouă este cea numită "Last Stand": îi permite jucătorului după ce își pierde toată viața să și-o poată recăpăta omorând un inamic într-o perioadă scurtă de timp.

Max Payne 3 păstrează funcția "shoot-dodge" din jocurile precedente ale seriei. Jucătorii pot să rămână la pământ după o săritură, putând de asemenea să împuște la 360 de grade în jurul lor (stând pe spate sau de pe burtă). Jocul îmbină animațiile cu recțiile fizice propice (prin intermediul motorului fizic Euphoria) făcând Max Payne 3 de departe cel mai realistic joc realizat de Rockstar (după spusele creatorilor).

Jocul îmbină de asemenea momentele de joc propriu-zis și cele în care se povestește (unde jucătorul nu are control asupra personajului) nefiind vreo pauză între ele sau vreun moment în care jocul se încarcă.

Modul multiplayer conține hărți și moduri care se vor schimba dinamic în timpul unu meci, pe lângă un sistem de răsplată, clasamente și clanuri.

Max Payne 3 introduce un sistem de clanuri numit "Crews". Acesta permite jucătorilor sa își formeze clanuri private cu prietenii sau să se alăture unor clanuri publice. Un jucător poate fi membru a maxim cinci clanuri. Îndeplinirea sarcinilor unui clan va răsplăti jucătorul cu puncte de experientă.

Nouă ani după evenimentele jocului precedent, Max Payne s-a pensionat din slujba de polițist în New York, s-a mutat în New Jersey și a devenit dependent de alcool și calmante. După o altercație într-un bar cu fiul unui șef de mafie din oraș intervine Raul Passos. Raul îl căuta pe Max pentru a-i oferi o slujbă de bodyguard în America de Sud. Fiind ținta mafiei locale, Max acceptă oferta și ajunge să lucreze alături de Raul Passos pentru protejarea unor celebrități din São Paulo, Brazilia.


  1. ^ https://maxpayne.fandom.com/wiki/Max_Payne_3  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.rockstarmag.fr/studios/rockstar-studios/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Steam 
  4. ^ Humble Store