Electric Light Orchestra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Electric Light Orchestra

ELO în 1981
Date personale
OrigineBirmingham, Anglia, Regatul Unit
Gen muzicalSymphonic rock, cello rock, art rock, progressive rock, pop rock, soft rock
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1970–1983
1985–1986
2000–2001
2012
Case de discuriHarvest, Warner Bros., United Artists, Jet, Columbia, Epic, Legacy, Sony BMG
Colaborare cuJeff Lynne, The Move, ELO Part II, The Orchestra, Traveling Wilburys, The Idle Race, Olivia Newton-John, Rosie Vela
PremiiRock and Roll Hall of Fame ()  Modificați la Wikidata
Foști membri
vezi secțiunea Membrii
Discografie
Listă completăElectric Light Orchestra discography[*][[Electric Light Orchestra discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Electric Light Orchestra (ELO) a fost o formație britanică de muzică rock din Birmingham, care a lansat 11 albume de studio între 1971 și 1986 și un alt album în 2001. ELO a fost creată din dorința lui Roy Wood și Jeff Lynne de a îmbina rockul modern cu muzica pop și muzica clasică. După plecarea lui Wood imediat după apariția albumului de debut, Lynne a scris și a aranjat toate compozițiile originale ale formației și a produs toate albumele.

Deși a avut succes încă de la primele singleuri în Regatul Unit, grupul a cunoscut un și mai mare succes în Statele Unite, iar până la mijlocul anilor '70 devenise una dintre cele mai bine vândute trupe. Din 1972 până în 1986, ELO au avut 27 de hit singleuri în Top 40 atât în Regatul Unit cât și în SUA. Formația a avut 20 de hit singleuri în Top 20 în Regatul Unit și 19 astfel de singleuri în clasamentul american Billboard. ELO deține de asemenea un record ca fiind grupul ce a avut cele mai multe hituri în Billboard Hot 100 Top 40 din istoria topului fără a avea, însă, vreun single pe primul loc.

ELO a câștigat 21 de premii RIAA, 38 de premii BPI și a vândut peste 50 de milioane de discuri în toată lumea, fără a include și discurile single.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Albume live[modificare | modificare sursă]

Compilații[modificare | modificare sursă]

Membrii[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]