Gara Bălți-Slobozia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Bălți (dezambiguizare).
Gara Bălți-Slobozia

Gara Bălți-Slobozia, 2011
Informații generale
AdresăRepublica Moldova Bălți
LiniiBălți – Ocnița
Bălți – Rîbnița
Bălți – Ungheni
Gări adiacenteGara Bălți-Oraș
Pelinia (stație c.f.)  Modificați la Wikidata
Peroane2
Linii16
Istoric
Deschisă1893
ElectrificatăNu
Alte informații
Cod39330
ProprietarCFM
AdministratorCalea Ferată din Moldova  Modificați la Wikidata

Gara Bălți-Slobozia sau Gara de Nord este cel mai important nod feroviar din municipiul Bălți și nordul Republicii Moldova. în 2012 s-au vândut bilete în traficul suburban unui număr de 314.061 călători.[1]

Gara Bălţi-Slobozia în perioada interbelică

Construcția liniei ferate Slobozia-Râbnița-Bălți-Ocnița-Noua Suliță a început în 1892. Lucrăile decurgeau extrem de greu. Ridicarea terasamentului de pământ era îngreunată din cauza mlaștinilor, iar șinele și traversele erau așezate manual. La 12 noiembrie 1893, de la gara construită în satul Slobozia-Bălților, o suburbie a orașului Bălți, a pornit spre Ocnița prima garnitură de tren.

Începînd cu 6 iulie 1949, din gara feroviară Bălți-Slobozia au fost deportați în Siberia mii de basarabeni în cadrul operațiunii „Iug” (în rusă Юг), adică „Sud”. Operațiunea a fost desfășurată de către autoritățile sovietice, fiind ridicate circa 12 mii de familii basarabene.

În decembrie 1970 a fost dat în exploatare un nou edficiu al Gării Bălți-Slobozia.

   Vezi și articolul:  Calea ferată Bălți–Rîbnița–SlobidkaVezi și articolele [[{{{2}}}]] și [[{{{3}}}]]Vezi și articolele [[{{{4}}}]], [[{{{5}}}]] și [[{{{6}}}]]Vezi și articolele [[{{{7}}}]], [[{{{8}}}]], [[{{{9}}}]] și [[{{{10}}}]]Vezi și articolele [[{{{11}}}]], [[{{{12}}}]], [[{{{13}}}]], [[{{{14}}}]] și [[{{{15}}}]]Vezi și articolele [[{{{16}}}]], [[{{{17}}}]], [[{{{18}}}]], [[{{{19}}}]], [[{{{20}}}]] și [[{{{21}}}]].

Distanțe față de alte orașe (gări) din Moldova[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Vladimir Dobreancschi. Vrei să mergi cu trenul — ia un bilet. Feroviarul Moldovei, Nr. 6[nefuncțională], 13 februarie 2013, pp. 1, 3.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de gara Bălți-Slobozia