Academia de Științe a Moldovei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Clădirea Academiei de Științe a Moldovei

Academia de Științe a Moldovei (AȘM), înființată în 1946, este principala organizație științifică din Republica Moldova, care coordonează cercetarea în toate segmentele științei și tehnologiei.

AȘM este organul coordonator al limbii române în Republica Moldova. De asemenea ASM exclude formularea limbă moldovenească, în favoarea aceleia de „limbă română”.[1]

În anul 2006, Academia de Științe a Moldovei a obținut dreptul de a crea propriile instituții de învățământ pentru pregătirea cadrelor științifice. Modificarea în acest sens a Legii învățământului a fost solicitată de AȘM și prevede posibilitatea de creare de către Academie a unui liceu și a unei universități, unde își vor putea face studiile 200 de copii dotați și, respectiv, 500 de tineri, selectați pe bază de concurs.[2]

Conform „Legii cu privire la parcurile științifico-tehnologice și incubatoarele de inovare”[3] Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Moldovei a creat următoarele Parcuri Științifico-Tehnologice:

Prezidiul AȘM[modificare | modificare sursă]

Membri[modificare | modificare sursă]

vezi Listă de academicieni moldoveni

Președinți[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Literatura şi Arta, www.literaturasiarta.md 
  2. ^ „Academia de Științe a Moldovei a obținut dreptul de a crea propria universitate”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ , lex.justice.md http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=324668  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Academia de Științe a Moldovei