Catedrala Sfântul Nicolae din Bălți

47°48′N 27°54′E (Catedrala Sfântul Nicolae din Bălți) / 47.8°N 27.9°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Catedrala Sfântul Nicolae
Catedrala Sf. Nicolae. Bălți.jpg
Informații generale
ConfesiuneOrtodox
HramSfântul Nicolae
ȚaraFlag of Moldova.svg Republica Moldova Modificați la Wikidata
LocalitateBălți
municipiu al Republicii MoldovaFlag of Bălți.png Municipiul Bălți
Coordonate47°48′N 27°54′E ({{PAGENAME}}) / 47.8°N 27.9°E
Date despre construcție
ArhitectAnton Weissmann
CtitorGheorghe Panaite
Istoric
Data începerii1791
Data finalizării1795
Localizare

Catedrala Sfântul Nicolae din Bălți a fost construită de Gheorghe Panaite în perioada 17911795, după modelul bisericilor romano-catolice. Această catedrală reprezintă cea mai veche construcție din municipiu [1][2]. Catedrala Sf. Nicolae din Bălți are statutul de monument de importanță istorică și arhitecturală [3].

Proiectul catedralei a fost făcut de către arhitectul vienez Anton Weissmann. În scopul dezvoltării comerțului local, boierul Gh. Panaite a invitat din Galiția 300 de armeni negustori. Îndeplinind contractul cu armenii Gh. Panaite a construit catedrala romano-catolică. Însă armenii nu au venit și a fost sfințită ca una ortodoxă. Unul din pictorii care a zugrăvit biserica a fost originar din Bălți – Eustațiu Altini. El a zugrăvit iconostasul și o parte din cupole.

Clopotnița[modificare | modificare sursă]

În 1888, în fața catedralei Sf. Nicolae este construit un turn-clopotniță cu două niveluri, în stil eclectic, încununat cu o fleșă. În perioada interbelică, clopotniței i s-au adăugat două niveluri noi, arhitectura fațadelor fiind modificată în spiritul arhitecturii istorice românești. La 5 aprilie 1965, în scopul lărgirii pieței centrale din fața Sediului Sovietului orășenesc (actuala Primărie) de deputați ai poporului, clopotnița a fost demolată.
În 1994 a început reconstrucția clopotniței, lucrările fiind finanțate de omul de afaceri Nicolae Chirilciuc. Noua clopotniță a fost sfințită la 22 mai 1995, de hramul orașului. Are patru clopote confecționate dintr-un aliaj de argint, staniu și cupru, și au fost turnate la Moscova. Mijloacele financiare alocate de către Nicolae Chirilciuc se cifrează la circa 800 mii lei. Șeful șantierului a fost Veaceslav Borcoman, iar alți 20 de constructori au efectuat toate lucrările de construcție. Clopotnița are o înălțime de 33 de metri și e constituită din 4 nivele. În construcția ei au fost utilizate peste 300 mii de cărămizi roșii, 140 m3 beton armat în fundație 200 m3 în restul construcției, armătură - 50 de tone. La 22 mai, când a fost sfințită de ÎPS Vladimir, ctitorul acesteia Nicolae Chirilciuc a fost decorat cu înalta distincție a Bisericii Ruse - „Kneazul Vladimir” [4].
Clopotnița a fost reconstruită respectându-se aspectul său din perioada interbelică.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Catedrala Sfântul Nicolae din Bălți
  1. ^ „Din istoricul catedralei Sf. Neculai”. Curierul de Nord. Bălți. nr 38: 4. . 
  2. ^ Încă o biserică va fi construită în orașul Bălți. Hotnews.md, 6 aprilie 2011.
  3. ^ „Biserica Sfântul Nicolae, Bălți”. Patrimoniul istoric și arhitectural din Republica Moldova. Monumente.md. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Urușciuc, Eugen. Aproape totul despre Clopotnița Catedralei SF. Nicolae. Cugetul, anul II, nr. 34 (51), 6 septembrie 1997, p. 3.