Aeroport

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru echipa djiboutiană de fotbal, vedeți Aéroport (echipă de fotbal).

Un aeroport este ansamblul terenurilor, clădirilor și instalațiilor care deservesc traficul aerian al unui oraș sau al unei regiuni. Aceste amenajări sunt necesare decolării și aterizării avioanelor, precum și manevrării și adăpostirii mărfii și pasagerilor.[1]

Un aeroport cu o dotare minimă este format dintr-un aerodrom (pentru avioane) sau un heliport (pentru elicoptere) care folosesc la decolări și aterizări și construcții uzuale precum: hangare, terminale și un turn de control. În plus, un aeroport mai poate avea diverse alte facilități și infrastructuri, incluzând aici: bază fixă pentru serviciile unui operator aerian, control al traficului aerian (acronim ATC, engleză Air Trafic Control), facilități pentru pasageri cum ar fi restaurante, servicii de urgență.

Un aeroport militar se mai numește și bază aeriană. În funcție de mărimea aeroportului, se mai poate folosi termenul de aerodrom pentru un aeroport de dimensiuni mici sau cu destinație publică dedicată sporturilor aeronautice și ocazional traficului de pasageri. În unele țări termenii de aeroport și aeroport internațional se folosesc doar dacă facilitățile sunt licențiate de organizații guvernamentale specifice (de exemplu de către FAA în Statele Unite). În alte părți distincția dintre aeroport și aerodrom sau dintre aeroport și aeroport internațional este mai degrabă una generică ce ține de uzanțe, nefiind reglementată prin lege.

Identificare internațională[modificare | modificare sursă]

Identificarea internațională a aeroporturilor se face prin codurile atribuite de două organizații internaționale aeronautice:

IATA (Asociația Internațională de Transport Aerian)
atribuie un cod de trei litere (care nu este unic)
ICAO (Organizația Internațională a Aviației Civile)
atrbuie un cod de patru litere (care este unic)

De exemplu Aeroportul Internațional București-Henri Coandă este indentificat prin codul IATA OTP și prin codul ICAO LROP.


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ DEX '98 (). „DEX online”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Aeroport