Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Teatrul Național din Bălți
Национальный театр Василе Александри.jpg
Vedere din față
Informații despre clădire
Localitate Balti flag 2006.pngBălți
Țară  Republica Moldova
Arhitect Ianina Galperina (Moscova)
Beneficiar municipalitatea orașului Bălți
Teatrul Național se află în Bălți
Teatrul Național
Teatrul Național
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” pe harta Municipiului Bălți

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a fost fondat la 16 mai 1957, mai întâi ca trupă moldovenească pe lângă teatrul rus care activa în Bălți din anul 1947. La 16 mai anul 1990, devine Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din orașul Bălți. Clădirea teatrului a fost inaugurată tot în această zi [1].

În cei 42 de ani de activitate, teatrul a montat 190 de spectacole pentru adulți și copii - dramaturgie clasică și modernă, națională și internațională. Unul din obiectivele artistice de bază ale teatrului este montarea dramaturgiei naționale.
Este teatrul care justifică mai mult decât oricare altul titlul de „național”, deoarece își alcătuiește repertoriul în principal pe texte ale autorilor din Republica Moldova și România. Aici au fost montate piesele unor „veterani” ai scrisului dramatic locali cum ar fi Ion Druță, Dumitru Matcovschi, Petru Cărare, precum și texte ale autorilor care s-au lansat în ultimii ani în dramturgia națională: V.Butnaru, Mircea V. Ciobanu, C.Cheianu. Toți actorii Teatrului „V.Alecsandri” sunt absolvenți ai Universității Artelor din Republica Moldova [2].

Compoziţia sculpturală „Teatru”

În luna mai a anului 1990 devine Teatrul Național Vasile Alecsandri, reluându-și activitatea într-o clădire nouă, unică de acest fel în republica noastră [2]. Clădirea Teatrului Național a fost edificată după proiectul arhitectului din Moscova Ianina Galperina. E construită după un plan individual și are un rol important urbanistic pentru organizarea spațiului aferent – Piața Vasile Alecsandri. Pe frontispiciul clădirii este postată compoziția sculpturală „Teatru”, autor fiind cunoscutul artist Iurie Hvorovski. Această compoziție este deja inclusă în registru, la poziția 30 din compartimentul orașul Bălți, beneficiind de statut de monument de artă de importanță națională [3]. Dispune de doua săli (mare și mică), ambele cu scene turnante. Sala mare dispune de 584 locuri.

Din anul 1992 pe lânga teatru funcționează și o trupa de păpușari, "Gigilici".

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Naționalul bălțean, stagiunea 50. Vocea Bălțiului, nr 4 (112), 26 ianuarie 2007, p. 1.
  2. ^ a b Hăbășescu, Angela. Un excurs în lumea teatrului. Confluențe bibliografice, nr. 1 - 2, 2009, p. 76 - 79. Accesat 11 iulie 2011.
  3. ^ Statul ia sub ocrotire două monumente de la Bălți. INFO-PRIM NEO, 11 august 2008. Accesat 11 iulie 2011.