Centru, Bălți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Centru
—  Cartier  —
Primăria Bălți
Primăria Bălți
Centru se află în Moldova
Centru
Centru
Centru (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°45′32″N 27°55′25″E ({{PAGENAME}}) / 47.758888888889°N 27.923611111111°E

Țară Republica Moldova
Municipiu Municipiul Bălți
Oraș Bălți

Suprafață
 - Total18,07 km²

Prezență online

Centru este un sector planimetric în municipiul Bălți ce cuprinde partea veche, istorică a orașului. Limita sectorului trece pe linia de cale ferată, la nord învecinând-se cu sectorul Pământeni, la nord și est prin valea râului Răut, învecinând-se cu sectorul Bălți, granița de sud este redată de frontiera administrativă a municipiului. În perimetrul sectorului sunt incluse și cartiere Berestecico, Podul Chișinăului și Țigănia (localizate în sudul sectorului), Microraionul III (Cartierele 9 și 10, localizat în nord-est), cartierele Bălții Noi și Teioasa (în vest) și zona industrială adiacentă străzii Ștefan cel Mare.

Centrul constituie nucleul orașului, aici sunt amplasate cele mai importante edificii administrative și culturale: Primăria, Judecătoria, Curtea de Apel, Oficiul Stării Civile, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, cinematorgraful „Patria”, Palatul de cultură, Muzeul de Istorie și Etnografie, Pinoteca „Antioh Cantemiri” etc.

În partea nord-est riverană r. Răut, precum și în nucleul central, predomină fondul locativ cu 5-16 nivele cu nivel înalt de asigurare edilitară și densitatea peste 200 oameni la hectar. Partea de sud a raionului central este ocupată de fond construit evoluat istoric cu grad scăzut de amenajări, cu precedent înalt de amortizare fizică și morală, care necesită acțiuni reconstructive serioase.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Zonificarea funcțională a teritoriului: Situația existentă. Planul Urbanistic General al or. Bălți. INCP „Urbanproiect”, Chișinău, 2005, pp. 6-7.