Artă naivă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Artă naivă. Sub această denumire se descrie fenomenul apariției la sfârșitul secolului al XIX-lea și continuând în secolul al XX-lea a unor creații aparținând unor individualități care nu au frecventat școli de artă, ci au ajuns să-și constituie, pe cont propriu, atât viziunea, cât și mijloacele de exprimare plastică. Acești artiști mai sunt încadrați în diverse categorii, ca: "pictori populari", "artă instinctuală". Printre precursori poate fi amintit artistul american Edward Hicks (1780 - 1849).

Primii reprezentanți de seamă ai artei naive sunt francezul Henri Rousseau le Douanier (1844 - 1910) și georgianul Niko Pirosmani (1862 - 1918). Au urmat americana Grandma Moses (1860 - 1961), francezul André Bauchant (1873 - 1958), școala primitivilor croați de la Hlebine cu Ivan Generalic (1914 - 1992), pictorii naivi sârbi Slobodan Zivanovic (* 1943), Miroslav Srekovic, Dejan Zivanovic (* 1967), germanul Max Raffler (1902 - 1988), tânăra pictoriță de origine italiană Claudia Vecchiarelli și alții.

În România s-a afirmat autorul de reliefuri pictate Stan Pătraș, cunoscut pentru sculpturile sale din cimitirul vesel din Săpânța.

Apărută pe fondul civilizației tehnologice, al exceselor uniformizatoare din producția industrială, arta naivă reprezintă în toate momentele sale o formă de afirmație a individualității. Artistul naiv are starea ideală de receptacol și de restituire a realului, lipsindu-i pentru aceasta instrumentele unei instrucții plastice.

E o stare de ingenuitate, o abandonare a oricărui eșafodaj artistic, istoric constituit, și captarea "adevărului prim". Fabulosul acestei arte nu se suprapune celui din viziunea infantilă, unde zonele nedescoperite instaurează forme fantastice, în perimetrul artei naive se comunică o realitate care a trecut prin sensibilitatea artistului, păstrându-și farmecul și prospețimea.

Arta naivă este, în același timp, liberă de tutela standardurilor folclorice, este departe de ceea ce numim "artă amatoare", în care funcționează complexul profesionalității și care are ambiții de elaborare. Artistul naiv se comunică pe sine fără prejudecăți de limbaj, se dezvăluie instantaneu într-o imagine totală.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Oto Bihalji-Merin: Les Maîtres de l'Art naîf, Bruxelles, 1972
  • Vasile Savonea: Arta naivă in România, Editura Meridiane, București, 1980
  • Costel Iftinchi: 50 de ani de Artă Naivă în România - Enciclopedie, Editura Pim, Iași, 2010
  • Costel Iftinchi:  Istoria Artei Naive din România Editura CreArt, Iaşi, 2014; vol.1- De la începuturi până în anul 1999; vol.2- Din anul 2000 până la sfârşitul anului 2013

Legături externe[modificare | modificare sursă]