Bosonul Higgs

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Bosonul Higgs, numit așa după fizicianul britanic Peter Higgs și supranumit „particula Dumnezeu”, este o particulă elementară ipotetică din familia bosonilor, despre care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare. Căutarea unei dovezi a existenței sale a început în anii 1960. În 2011, particula era căutată cu ajutorul acceleratoarelor de particule, în special cu acceleratorul LHC de lângă Geneva, Elveția.

Bosonul Higgs, dacă ar exista, ar putea să rezulte de la coliziunea a doi protoni de înaltă energie, dar ar avea o viață foarte scurtă, după care se dezintegrează în alte particule — încă un motiv de ce existența sa este greu de dovedit.

Observație: Electronii au masă deoarece trec prin câmpul Higgs, dar masa protonilor, spre exemplu, nu este dată de acest mecanism, deoarece nu este o particulă fundamentală. Protonii își datorează 1% din masă datorită quarcilor care îl alcătuiesc, iar 99% datorită energiei. Acest lucru este dat de ecuația , din care rezultă: . Pentru o cantitate mare de energie, obținem masa.

E = energie;
m = masa;
c = viteza luminii.
Date suplimentare:
Nume Bosonul Higgs
Simbol H0
Masa 125.9 GeV(gigaelectroni volti)
Sarcina 0
Spin 0
Interactioneaza cu Forta nucleara slaba

Căutare experimentală[modificare | modificare sursă]

La 13 decembrie 2011 oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) de lângă Geneva au anunțat că au găsit noi dovezi în sprijinul ipotezei că bosonul Higgs există.[1] Printre altele, ei au afirmat că dovedirea definitivă a existența sale va mai dura probabil până sfârșitul anului 2012.

La 4 iulie 2012 organizația CERN a confirmat observarea unei noi particule cu o masă de aproximativ 125 – 126 GeV. Aceste rezultate preliminare, bazate pe o analiză încă în curs a datelor colectate în 2011 și 2012, arată că este vorba de un boson, cel mai masiv boson observat până acum, compatibil cu presupusul boson Higgs. Gradul de certitudine al descoperirii Bosonului Higgs este de 99,9999%.[2][3] Publicarea oficială a rezultatelor va avea loc probabil la sfârșitul lunii iulie a anului 2013. Pașii următori vor fi determinarea proprietăților noii particule și clasificarea ei exactă în cadrul Modelului Standard.[4]

Descoperirea bosonului Higgs este considerată de revista Science drept cea mai importantă realizare stiințifică a anului 2012.[5][6]

Descoperirea Bosonului Higgs a fost declarata oficial de catre CERN in martie 2013[necesită citare]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]