Sari la conținut

Biserica de lemn din Bârsa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Bârsa

Vedere laterală
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramSfântul Gheorghe
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateBârsa, Sălaj
comunăSomeș-Odorhei
Coordonate47°19′25″N 23°12′34″E ({{PAGENAME}}) / 47.32361°N 23.20944°E
Turle1
Materialelemn
Istoric
Data începeriiSecolul al XVIII-lea
Localizare
Biserica de lemn din Bârsa se află în România
Biserica de lemn din Bârsa
Monument istoric
Adresa82
Clasificare
Cod LMISJ-II-m-A-05017
Sfântul Ilie. Biserica de lemn din Bârsa, 2005
Biserica de lemn Sfântul Gheorghe din Bârsa, foto: februarie 2009.
Mutarea lui Enoch

Biserica de lemn din Bârsa se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată cel mai devreme în prima jumătate a secolului 18. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05017.

Istoric și trăsături

[modificare | modificare sursă]

Biserica are un plan dreptunghiular, cu absida decroșată, poligonală, cu cinci laturi. Are un pronaos tăvănit, naosul este acoperit de o boltă semicilindrică, iar altarul are o boltă asemănătoare, care face trecera la conturul pereților prin intermediul patru fâșii curbe. Biserica, ca și alte biserici din Sălaj, are temelia așezată direct pe pământ, pentru ca, la nevoie, să poată fi mutată cu ușurință[1].

Intrarea se află pe latura sudică și are ancadramentul decorat cu un chenar în frânghie, însoțit de un alt chenar din romburi duble, ce se unesc prin rozete. Frumos este și ancadrametul ușii dintre pronaos și naos, străbătut de un feston ce sfârșește în două frunzulițe, o rozetă marcând trecerea spre soclu, în care meșterul a sculptat denticuli, romburi, frânghii și rozete[2].

Pictura este puternic degradată, mai ales cea din pronaos. Inscripția aflată în altar consmenează numele zugravului și a preotului paroh de la acea vreme: „Această sfântă biserică s-au zugrăvit supt stăpânirea parohului Simeon Pop, cu toată strădania ficuratorului Onigă Onuț, cu ajutorul domnului Miclea Pal, anul 1838 iunie 29. Mâna lui Ioan Prodan zugravul.” Ioan Prodan este cel care a pictat și bisericile de lemn din Domnin și Bulgari[3].

Expresive sunt picturile din altar: „Coborârea de pe cruce”, „Punerea în mormânt” și „Învierea lui Hristos din morți”, alături de Sfinți Părinți și prooroci.

  1. ^ Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, pag.28
  2. ^ Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, pag.28
  3. ^ Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, pag.29
Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Gheorghe din Bârsa”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 254–256, Oradea. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Biserici de lemn din Sălaj”. mss în. Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 
  • Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, Editura Silvania, Zalău, 2008.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]