Biserica de lemn din Marin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Marin, 1963
Schiţa unui fragment de pridvor de la biserica de lemn din Marin, judeţul Sălaj

Biserica de lemn din Marin s-a aflat în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată în anul 1780. Biserica de lemn a funcționat ca biserică parohială până în 1950 și a fost demolată în anul 1967. Cu excepția unor însemnări lăsate de Leontin Ghergariu și Ioana Cristache-Panait biserica lipsește din studiile consacrate zonei, apărute după dispariția ei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cu ocazia vizitei canonice a episcopului unit Grigore Maior în vara anului 1776, în Marin exista o biserică de lemn, una dintre cele mai necorespunzătoare (biserica nu avea acoperiș) de pe traseul său prin comitatele Crasna, Solnocul de Mijloc și Dăbâca.[1] La îndemnarea episcopului, probabil, mărinanii au ridicat o nouă biserică de lemn, terminată în 1780. Aceasta din urmă a servit ca lăcaș de cult până în 1950, când odoarele bisericești au fost mutate în noua biserică de zid.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Miron Greta Monica - Biserica greco-catolică din Transilvania. Cler și enoriași (1697-1782), Ed. Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2004, pag. 343.
  2. ^ Informant: Petru Maxim (născut în 1928 în Marin), 2009.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Ghergariu, Leontin (). „Biserici de lemn din Sălaj”. manuscris în. Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 
  • Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn. Oradea: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradei. . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]