Biserica de lemn din Marin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Biserica de lemn din Marin, 1963
Schiţa unui fragment de pridvor de la biserica de lemn din Marin, judeţul Sălaj

Biserica de lemn din Marin s-a aflat în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată în anul 1780. Biserica de lemn a funcționat ca biserică parohială până în 1950 și a fost demolată în anul 1967. Cu excepția unor însemnări lăsate de Leontin Ghergariu și Ioana Cristache-Panait biserica lipsește din studiile consacrate zonei, apărute după dispariția ei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cu ocazia vizitei canonice a episcopului unit Grigore Maior în vara anului 1776, în Marin exista o biserică de lemn, una dintre cele mai necorespunzătoare (biserica nu avea acoperiș) de pe traseul său prin comitatele Crasna, Solnocul de Mijloc și Dăbâca.[1] La îndemnarea episcopului, probabil, mărinanii au ridicat o nouă biserică de lemn, terminată în 1780. Aceasta din urmă a servit ca lăcaș de cult până în 1950, când odoarele bisericești au fost mutate în noua biserică de zid.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Miron Greta Monica - Biserica greco-catolică din Transilvania. Cler și enoriași (1697-1782), Ed. Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2004, pag. 343.
  2. ^ Informant: Petru Maxim (născut în 1928 în Marin), 2009.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Ghergariu, Leontin (1976). „Biserici de lemn din Sălaj”. manuscris în Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 
  • Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn. Oradea: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradei. 1978 

Vezi și[modificare | modificare sursă]