Biserica de lemn din Cubleșu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Cubleșu

Biserica de lemn din Cubleșu, vedere de ansamblu
Informații generale
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateCubleșu, Sălaj
Coordonate46°55′52″N 23°18′53″E ({{PAGENAME}}) / 46.93111°N 23.31472°E
Materialelemn
Istoric
Localizare
Biserica de lemn din Cubleșu se află în România
Biserica de lemn din Cubleșu
Biserica de lemn „Învierea Domnului” din Cubleșu, județul Sălaj, foto: iulie 2012
”Mărire Domnului”, pictor Urs Broina, Cubleşu, Sălaj, pictura realizată între 1787-1789
Naos (latura de sud): ciclul Patimilor (Batjocorirea lui Iisus; personajul din dreapta, jos, îi urează: Fii sănătos!)
Naos (latura de nord): ciclul Patimilor (Biciuirea lui Iisus)
Naos (latura de nord): ciclul Patimilor (Încununarea cu spini)
Icoană împărătească: Învierea Domnului (Urs Broină, 1789)
Maria cu pruncul
Cruce veche de lemn pictată
Iconostas: detaliu din friza Apostolilor
Bolta naosului: Maria orantă
Răstignirea
Dosul catapetesmei văzut din absida altarului
Altar, latura de nord
Altar, latura de nord

Biserica de lemnÎnvierea Domnului” din localitatea Cubleșu a fost pictată în a doua jumătate a secolului XVIII. Momentul ridicării bisericii este necunoscut, însă se presupune ridicarea ei în decursul aceluiași secol XVIII. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-B-05046.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn "Învierea Domnului" este așezată pe cel mai înalt dintre dealurile Cubleșului și datează din secolul al XVIII-lea. Are o formă dreptunghiulară, cu absida decroșată, pătrată. Cu prilejul reparațiilor, locuitorii au făcut unele modificări, străduindu-se să conserve edificiul. În 1968 acoperișul cu șarpanta abruptă și un turn-clopotniță cu arcade decorate, a fost acoperit cu tablă, care a luat locul siței, iar pereții au fost tencuiți in interior și exterior, ascunzându-se elemente sculptate, și o parte din pictură. Bolta semicilindrică a naosului (cu grinda-meșter sculptată și arcul transversal sprijinit pe console) si altarul, păstrează pictura din 1789 cu un colorit în nuanțe aprinse de roșu, albastru și verde, a zugravului Urs Broina din Stoboru, foarte cunoscut în zona centrală a Ardealului, mai ales pentru pictura pe lemn[1], ctitor al bisericii de lemn din Adalin și cel care a pictat, între altele, biserica de lemn aflată în prezent în Ticu-colonie[2]. Pe iconostas, icoana "Deisis" de factură bizantină este datata 1740, data antequem pentru înălțarea bisericii[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ meșterul și zugravul de biserici Urs Broină era locuitor iobag în Stoboru
  2. ^ Scrisoarea adresată de Urs Broină împăratului Iosif al II-lea (document păstrat în arhiva parohiei din Stoboru): „... Acésta m'aș plânge și m'aș jelui înaintea Împěrății tale: Iată Dómne Impĕrate, eu Broină Urs din varmeghia Clujului din satul Stoborul, am cugetat din minte, ce mi-au dat Dumnezeu sĕ fac o mânăstire, și cu ajutorul lui Dumnezeu o-am făcut, de care lucru mĕ și bucuram, ce Dómne Impĕrate, aceștii sfinte Mănăstiri așa i-s'au întêmplat, că au vinit o poruncă dela cinstita Tablă a nóstră a Clujului, că-i porunca înălțatului Împĕrat și a crăescului Gobernium, cum nici o mănăstire sĕ nu rĕmâie supt stăpânirea împĕrății tale și așa au venit și la mine, cum până la opt zile sĕ o rĕsipesc și sĕ o stric. ..
  3. ^ Ioana Cristache-Panait (1978)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Învierea Domnului din Cubleșu”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 302–304, Oradea. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Biserici de lemn din Sălaj”. mss în. Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]