Biserica de lemn din Nadiș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica de lemn din Nadiş
Iconostasul bisericii de lemn din Nadiş. Foto: 2009

Biserica de lemn din Nadiș se află în localitatea omonimă din județul Sălaj. Ea este datată din anul 1732 pe ancadramentul ușii de intrare în naos. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05085.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Începutul acestei biserici este fixat în portalul de trecere dintre tindă și naos. Pe fața dinspre tindă se poate citi anul „1738” iar pe dosul din interiorul naosului stă anul „1732”. Cel din urmă poate fi cel mai probabil considerat anul ridicării bisericii. Rămâne deschisă întrebarea care este motivul diferenței de 6 ani între cele două datări.

La renovarea bisericii au fost găsite sub fundația acesteia două schelete umane foarte vechi, îngropate la o adâncime foarte mică (40 cm). Când eram copil și mă jucam prin livada din jurul bisericii, am găsit în malul pârâului care curge prin spatele bisericii o piatră cu înălțimea de 1 m și lățimea de vreo 50 cm, cu un text în chirilică frumos aranjat. După mulți ani când mi-am dat seama de valorea ei am căutat-o dar aceasta dispăruse, probabil luată de ape.


NADIȘUL ROMÂNESC, localitate datată istoric pe la 1600. Numele satului vine de la cuvântul nadă (stuf) care se găsea în valea pe care este așezat satul. Localități învecinate: Noțig, Deja, Sălățig, Cehu Silvaniei.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Nadiș”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 350–351, Oradea. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Meșterii construcțiilor monumentale de lemn din Sălaj”. AMET. 1971-73: 255–273, Cluj. 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]