Biserica de lemn din Bocșița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn din Bocșița. Foto: martie 2012

Biserica de lemn din Bocșița se află în localitatea omonimă din județul Sălaj. Leontin Ghergariu datează biserica din 1625 în timp ce pe lista monumentelor istorice apare datată din secolul 18. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-B-05022.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica apartinea de parohia ortodoxa Bocsita pana in 2013 cand instanta a dat castig de cauza greco-catolicilor chiar daca in acel sat nu sunt credinciosi greco-catolici doar doi oamenii.

Sau facut slujbe in biserica de catre preoti ortodocsi pana 2004 deoarece biserica noua a fost binecuvantata, iar din acel moment biserica de lemn a intrat incet dar sigur in consolidare. In 2012- 2013 biserica a fost acoperita cu o folie de protectie deoarece sindrila s-a deteriorat, acest pas a fost sprijinit de Primaria Comunei Hereclean iar proiectul de restaurare a fost finalizat, iar acum se asteapta la punerea in practica a acestui proiect. Biserica in momentul de fata apartine cultului greco-catolic dar se specifica ca nu sa organizat nici o slujba pana acuma de vreun preot greco-catolic de cand este in posesia lor. Biserica e atestata ca fiind construita in 1625 iar catolicismul in Transilvania a aparut prin 1698 deci prin urmare biserica la origine a fost ortodoxa.

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Ghergariu, Leontin (). „Biserici de lemn din Sălaj”. mss în. Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]