Biserica de lemn din Toplița, Sălaj

Biserica de lemn din Toplița [1]se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și datează, probabil, din secolul XVII. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05133.
Istoric și trăsături
[modificare | modificare sursă]Nu se cunoaște momentul exact al ridicării bisericii de lemn din Toplița. În lista monumentelor istorice elaborată de Ministerul Culturii este specificat secolul XVI. O pisanie interioară, recentă, în alfabet latin, menționează ca moment al realizării picturii interioare, anul 1864. Anul respectiv a fost preluat, inexact, ca referire la data edificării lăcașului de cult, de numeroase siteuri. În șematismul diecezei Gherla din anul 1914 se precizează că „biserica greco-catolică din Lemniu avea în administrare și filia Toplița, aflată la o distanță de 2 km de biserica mamă. Și aceasta, se pare că a fost construită în același an, 1535, și avea același hram ca și biserica de lemn din Lemniu” (dispărută între timp) [2]. O altă variantă, mai plauzibilă, sugerează că „biserica a fost construită în anul 1698 în localitatea Lozna și cumpărată de locuitorii din Toplița, după mai bine de un secol, în 1814, când loznenii și-au construit o biserică tot din lemn, însă mult mai încăpătoare”[3]. Cert este că absida cu trei laturi, înscrie biserica unui tip de plan întâlnit la numai câteva biserici din județul Sălaj, construite înainte de secolul XVIII.
Pictura interioară a fost realizată, conform pisaniei, în anul 1864,[4] o pictură de factură naivă, populară, în paleta de culori dominând culoarea albastră, dar au fost preferate toate culorile vii. Pictura a fost „recondiționată” de pictorul Körössy János în 1974[5], an în care biserica a fost supusă unor lucrări de renovare.
Recent, biserica a fost inclusă într–un program de restaurare, alături de alte biserici de lemn sălăjene, fiind refăcute acoperișul de șindrilă și fundația.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Godea, Ioan (). Monumente istorice bisericești din Eparhia Oradiei. Oradea. p. 412.
- ^ Wayback Machine (PDF), www.arhivelenationale.ro
- ^ „Toplița – Biserica de lemn monument istoric "Sf.Arhangheli Mihail și Gavril" ( TUR VIRTUAL-Galerie FOTO) | Sălaj”. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Lehene, Valeria (). Biserici de lemn:Sălaj (România) [Wooden churches]. Tradus de Bota, Ana Irina (ed. bilingvă). Zalău: Silvania, Nereamia Napocae. p. 66. ISBN 973-7951-59-X.
- ^ conform pisaniei
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Studii monografice
- Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Toplița”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 412–413, Oradea.
- Studii regionale
- Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40.
- Ghergariu, Leontin (). „Meșterii construcțiilor monumentale de lemn din Sălaj”. AMET. 1971-73: 255–273, Cluj.
- Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Imagini din exterior
[modificare | modificare sursă]Imagini din interior
[modificare | modificare sursă]