Sari la conținut

Biserica de lemn din Voivodeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Voivodeni
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli” din Voivodeni, foto: ianuarie 2009.

Biserica de lemn din Voivodeni se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată în 1822. Biserica este înregistrată pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05142.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril", situată pe deal la Voivodeni, a fost ridicată din bârne îmbinate în "coadă de rândunică", sub un acoperiș în pante abrupte, pe coama căruia se reazemă foișorul în console, cu fleșa ce depășește înălțimea pereților. Lăcașul păstrează următoarea inscripție : "S-au orânduit a se zidi din pajiște în anul 1820. Și s-au zidit în cheltuiala satului fiind paroh locului Colciar Ștefan și fiul său părintele Gheorghe Colcear, si fiind curator bisericii Elci Ioan. Și s-au săvârșit această sfântă biserică de a se zidi 1822". Planul este dreptunghiular, cu absida decroșată, poligonală, cu cinci laturi. Spațiul de 13 / 7 m este amplificat prin prispa ce se desfășoară pe laturile de sud și de vest, cu un decor sculptat ce o situează printre cele mai reușite realizări de acest gen din secolul al XIX-lea. Sistemul de boltire este alcătuit din tavan drept peste pronaos, boltă semicilindrică peste naos, cu arc transversal pornit de pe console și în altar bolta semicilindrică retrasă de la pereți pe suprafețe plane și închisă spre est cu un timpan. Biserica a fost pictată în 1831 de preotul zugrav Iosif Perso, dar pictura s-a șters pe mari porțiuni, acoperișul fiind nereparat, mai ales dupa înălțarea în vale a unui lăcaș nou de zidărie (1958-1960).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Voivodeni”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 430–432, Oradea. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Biserici de lemn din Sălaj”. mss în. Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]