Biserica de lemn din Bârsău Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Bârsău Mare

Vedere de ansamblu
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramSf. Fecioară Maria
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateBârsău Mare
comunăGâlgău
Coordonate47°16′20″N 23°39′51″E ({{PAGENAME}}) / 47.27222°N 23.66417°E
Date despre construcție
PictorIoan Pop din Românași
Materialelemn
Istoric
Data începerii1690
Localizare
Biserica de lemn din Bârsău Mare se află în România
Biserica de lemn din Bârsău Mare
Monument istoric
Adresa17
Clasificare
Cod LMISJ-II-m-A-05018
Biserica de lemn „Sf. Fecioară Maria" din Bârsău Mare, județul Sălaj, foto: aprilie 2009.

Biserica de lemn „Sf. Fecioară Maria" din Bârsău Mare se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată, conform tradiției, în anul 1690, în vechea vatră a satului. O inscripție din 1805 consemnează strămutarea ei pe locul actual. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05018.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn „Sf. Fecioară Maria" a fost înălțată în 1690, aproape de malul Someșului. A rezistat năvălirii turcești ce a pustiit satul Bârsău - Mare, străveche așezare atestată documentar la 1405. În 1805 biserica este mutată pe un deal aproape de noua vatră sătească. Planul lăcașului este rezultatul îmbinării a două străvechi forme, pronaosul poligonal și absida decroșată pătrată. Un înveliș unitar de șiță, cu pante mari îndulcite spre margini, acoperă lăcașul și turnul cu foișor, ocrotind și masivele perechi de console ale absidei. Diferența dintre dimensiunile pereților și cele ale pantelor abrupte ale acoperișului dau impresia, când te afli la poalele dealului pe care este așezată biserica, că streșinile sale ating pământul. Pronaosul are tavanul drept, în timp ce naosul și altarul au câte o boltă semicilindrică, cea din altar închizându-se spre răsărit cu un timpan înclinat spre perete. Pe latura de sud este o bârnă de odihnă ce înlocuiește prispa, iar intrarea are un ancadrament sculptat cu romburi și o rețea de dreptunghiuri. Peretele despărțitor dintre naos și altar are deasupra o grindă cu cioplituri semicirculare și „frânghie". Pe această bârnă se află și o inscripție care arată că biserica a fost pictată în zilele lui Iosif al II-lea și a episcopului neunit Gherasim Adamovici de zugravul Ioan Pop din Românași. Biserica a fost restaurată în anii 1970-1973.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Fecioară Maria din Bârsău Mare”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 257–259, Oradea. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Meșterii construcțiilor monumentale de lemn din Sălaj”. AMET. 1971-73: 255–273, Cluj. 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]