Biserica de lemn din Bulgari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Bulgari

Biserica de lemn din Bulgari, foto: 2007
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramSfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateBulgari, Sălaj
comunăSălățig
Coordonate47°20′16″N 23°08′37″E ({{PAGENAME}}) / 47.33778°N 23.14361°E
Turle1
Materialelemn
Istoric
Data începerii1547
Reparații1783 - șindrilirea acoperișului
Localizare
Biserica de lemn din Bulgari se află în România
Biserica de lemn din Bulgari
Monument istoric
Adresa57
Clasificare
Cod LMISJ-II-m-A-05029
Înscris pe Evhologiul bisericii, tipărit la Bucureşti în 1910
Înscris pe Evanghelia bisericii, la trecerea P.S. Vasile al Oradiei, în 1973

Biserica de lemn din Bulgari se află în localitatea omonimă din județul Sălaj. Mențiunile bibliografice datează biserica din anul 1547 și este foarte probabil ca și în realitate aceasta să fi fost ridicată cel mai târziu în veacul al 17-lea. O inscripție din 1783 consemnează șindrilirea ei. Legat de acest eveniment tradiția reține că biserica a fost anterior acoperită cu "tulheni" (tulpini de porumb). Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05029.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica este construită din bârne cioplite, așezate în cununi orizontale, îmbinate la colțuri prin sistemul de prindere „coadă de rândunică”. Are la bază o talpă din lemn de stejar și este așezată pe un soclu din piatră. Are formă de navă, un turn nu prea înalt, dar bine proporționat cu restul construcției. Pe partea sudică a bisericii se află o prispă, pe aceeași latură de sud se află și intrarea. Absida altarului este marcată prin retragerea pereților laterali față de linia naosului.

„Ceea ce merită a fi remarcat este forma semicirculară de plan a altarului, formă rareori întâlnită în arhitectura lemnului. Lipsind în zonă biserica medievală de zidărie, căreia această formă arhitecturală îi era specifică, gândul ne poartă, mai în adâncul vremii, la sanctuarele romanice, nelipsite în pământul Silvaniei. O execuție dibace și plină de frumusețe, însoțește raritatea formei acestui altar[1].”

De o reală valoare artistică este iconostasul, unde se află pictată scena Mântuitorului cu cei doisprezece apostoli, pictura care se datorează autorului icoanelor împărătești, datate 1775. La începutul secolului XIX, biserica a fost pictată, tradiția atribuind opera de înfrumusețare lui Ioan Prodan, asemănându-se foarte mult cu pictura bisericii din Bârsa, pictată de același artist[2]. În naos, pe pereții laterali și pe boltă, se regăsesc scene biblice, ca Patimile Mântuitorului, Înălțarea Domnului, dar și portrete ale Sfântului Ilie și Sfântului Petru.

De-a lungul vremii, biserica a suferit lucrări de renovare. În anul 1783, a fost reacoperită cu șindrilă de „Meșteru Lazăru”. O nouă refacere a acoperișului are loc în anul 1929. Ultima renovare a bisericii s-a efectuat în anul 1984[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cristache-Panait, pag.273
  2. ^ Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, pag.53
  3. ^ Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, pag.54

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Bulgari”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 273–276, Oradea. 
  • Zebacinschi, Corneliu și Ciocian, Ioan (). „Altare semicirculare la biserici de lemn sălăjene”. Acta Musei Porolissensis. VIII: 775–792, Zalău. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Meșterii construcțiilor monumentale de lemn din Sălaj”. AMET. 1971-73: 255–273, Cluj. 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]