Biserica de lemn din Nețeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica de lemn „Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de mir” din satul Nețeni, foto: martie 2018.
Nava spre iconostas
Uşile împărăteşti
Epitaf (secolul XVIII)
În altar
Icoana Mântuitorului
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Nețeni

Biserica de lemn din satul Nețeni a fost construită în anul 1722. Are hramul „Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de mir”. Ea deservește liturgic localitatea în care mai viețuiesc doar 13 persoane, majoritatea foarte în vârstă.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica din satul bistrițean Nețeni face parte din categoria „bisericilor călătoare”. Biserica a fost construită, din lemn, în anul 1722 în localitatea Deda, din județul Mureș. Biserica a fost mutată apoi în localitatea bistrițeană Monor, iar în 1890, când monorenii și-au construit o biserică nouă, a fost dezafectată, iar din materialul recuperat, reconstruită în Nețeni.

Între anii 2014-2016, prin strădaniile preotului paroh Ioan Lucian Blaga, au avut loc ample lucrări de renovare, iar biserica a fost împodobită iconografic de pictorul Simion Săsărman. Biserica a fost resfințită în data de 10 aprilie 2016 de I.P.S. Andrei, mitropolitul Clujului, alături de un sobor de peste zece preoți și diaconi[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Biserica din Nețeni, veche de aproape 250 de ani, resfințită de Mitropolitul Clujului”. radiorenasterea.ro. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale

  • (1982) Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului.
  • Chintăuan, Ioan, Bolog, Mihaela și Pop, Florica (2002). Biserici de lemn din Bistrița-Năsăud, ghid, Cluj Napoca: Supergraph. ISBN 973-99892-4-1.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]