Biserica de lemn din Buza Cătun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Biserica de lemn din Buza Cătun, comuna Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud nu mai există. Biserica era construită la începutul secolului al XVII-lea, având însemnat anul 1601[1], fiind adusă din localitatea Iuș, în prezent Fântânele din județul Bistrița-Năsăud. Locul de proveniență al bisericii precum și momentul aducerii ei, anul 1897, au fost inscripționate pe o grindă a bisericii. Alte informații despre biserica de lemn din Buza Cătun le obținem din situațiile Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla care precizează ca moment al edificării bisericii anul 1906. La acel moment s-a realizat, probabil, o refacere sau o renovare mai substanțială. Avea hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil[2]. Locuitorii din Făgădauă, așa cum se numea mai demult localitatea au renovat biserica din lemn în anul 1927. Nu se cunoaște exact momentul demolării ei, dar vechea biserică a fost înlocuită de o nouă biserică de zid.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cristache-Panait, Ioana și Scheletti, Ion (1975). „Monumentele de lemn din județul Bistrița-Năsăud în lumina istoriei”. Buletinul Monumentelor Istorice 1975 (I), pag. 66
  2. ^ Șematismul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla pe anul 1947, pag. 76

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cristache-Panait, Ioana și Scheletti, Ion (1975). „Monumentele de lemn din județul Bistrița-Năsăud în lumina istoriei”. Buletinul Monumentelor Istorice 1975 (I): 63-73.
  • (1982) Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului.
  • Chintăuan, Ioan, Bolog, Mihaela și Pop, Florica (2002). Biserici de lemn din Bistrița-Năsăud, ghid, Cluj Napoca: Supergraph. ISBN 973-99892-4-1.

Vezi și[modificare | modificare sursă]