Sari la conținut

Asteroid care intersectează orbita Pământului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Clasificarea asteroizilor care intersectează orbita Pământului.

În astronomie, asteroizii care intersectează orbita Pământului sunt asteroizi care evoluează în aproprierea Pământului. Pentru a-i numi, se folosește adesea abrevierea ECA (a sintagmei din engleză Earth-Crossing Asteroids, „asteroizi care intersectează orbita Pământului”), asteroizi ale căror orbite în jurul Soarelui o intersectează pe aceea a Pământului, având o distanță afelică inferioară aceleia a lui Marte, adică 1,381 UA (valoarea de 1,300 UA fixată de specialiștii americani).

NEA (Near-Earth Asteroids, asteroizii din apropierea Pământului) sunt și ei, denumiți adesea, prin abuz și greșit asteroizi care intersectează orbita Pământului, deși unii dintre aceștia nu intersectează orbita planetei noastre. (Vd. mai jos). Uneori se întâlnește, în lucrări de specialitate, termenul împrumutat din franceză circasteroid, pentru aceeași definiție.[1]

Printre NEA, se disting trei familii principale:

  • Atenii, care posedă o semiaxă majoră mai mică de o UA ;
  • Apollonii, care intersectează orbita Pământului cu o perioadă mai mare de un an;
  • Amorii, care din exterior ating ușor orbita Pământului și, prin urmare, nu o intersectează în sensul strict al termenului.

Se numesc asteroizi care ating ușor orbita Pământului (cu abrevierea EGA, siglă a termenului englez Earth-Grazing Asteroids) asteroizii având o distanță minimă de orbita terestră inferioară a 0,100 UA, iar PHA (sigla termenului englez Potentially Hazardous Asteroids, „asteroizi potențial periculoși”) cei cu magnitudine absolută H < 22 (cu alte cuvinte, având diametrul mediu mai mare de 130 de metri) și care pot trece în interiorul unui cerc de 0,05 UA situat în planul eclipticii la 1,0 UA de Soare.[2]

Asteroizii care intersectează orbita Pământului aparțin unui grup de obiecte din apropierea Pământului (în engleză, NEO: Near Earth Object), care cuprinde și câteva comete. Unele din aceste obiecte, fiind susceptibile de a ciocni Pământul, fac obiectul unor cercetări și urmăriri deosebite.

2008 TC3 este primul asteroid care intersecta orbita Pământului care a fost detectat și urmărit în spațiu înainte de căderea lui pe Pământ, la 7 octombrie 2008.

Detecția asteroizilor care intersectează orbita Pământului

[modificare | modificare sursă]
Urmărire a asteroidului 2004 FH, flash-ul transversal este un satelit artificial.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, diferite lucrări științifice au permis descoperirea amenințării care ar constitui-o impactul unor asteroizi pentru viața pe Pământ. NASA a pus pe roate detecția asteroizilor a căror orbită o intersectează pe aceea a Pământului și care au un diametru mai mare de 1 km. Această dimensiune a fost reținută întrucât un astfel de asteroid ar putea conduce la extincția omenirii. Se estimează că există cel puțin 1.200 de asteroizi în această categorie. Un obiect de acest tip lovește Pământul la fiecare 500.000 de ani.[3] La sfârșitul lui 2008, aproape 90 % din aceste obiecte fuseseră recenzate. În acești din urmă ani, mai multe programe de detecție ale NASA (LINEAR, NEAT, Spacewatch, LONEOS, Catalina Sky Survey, ADAS) sau din alte țări (CINEOS,...) au fost puse la punct pentru identificarea obiectelor de talie mai mică. Aceste programe utilizează telescoape dedicate acestei sarcini și bazate pe Pământ. Programul NEOWISE exploatează capacitățile telescopului spațial în infraroșu WISE pentru identificarea unei subcategorii de asteroizi care intersectează orbita Pământului denumită PHA (Potentially hazardous asteroid) care se definește ca acei asteroizi a căror orbită o intersectează pe aceea a Pământului la mai puțin de 8 milioane de kilometri de acesta.[4] Rezultatele acestui studiu, încheiat în 2012, permit să se estimeze între circa 4.000 și circa 5.000 de asteroizi de acest tip, având o talie cuprinsă între 100 de metri și un kilometru, dintre care 20% până la 30% sunt astăzi identificați. Există, de altfel, o jumătate de milion de asteroizi, care întretaie orbita Pământului, cu o talie cuprinsă între 50 și 100 de metri. Statistic, unul din aceste obiecte lovește Pământul la fiecare o mie de ani, iar un asteroid cu diametrul mediu mai mic de 50 de metri la fiecare 100 de ani. La începutul lui 2013 doar o fracțiune din aceste obiecte era detectată.[5][6][7][8]

Listă parțială

[modificare | modificare sursă]

În sensul strict, un asteroid care intersectează orbita Pământului este un asteroid a cărui orbită o întretaie pe aceea a Pământului. Asteroizii care intersectează orbita Pământului numerotați[9] sunt listați aici. În această listă, se află, de exemplu, asteroidul 3753 Cruithne, a cărui orbită întreține un raport deosebit cu aceea a Pământului (orbită în formă de potcoavă).

Asteroid care atinge ușor, din interior, orbita Pământului(¹): D;
Asteroid care atinge ușor, din exterior, orbita Pământului(†): C;
Asteroid care intersectează orbita Pământului: E;
Coorbital: F

Note : † Asteroid care atinge ușor, din exterior, orbita Pământului

Supravegherea și devierea asteroizilor care intersectează orbita Pământului

[modificare | modificare sursă]

Se caută să se recenzeze, într-un mod exhaustiv, mai ales asteroizii potențial periculoși (în engleză: Potentially Hazardous Asteroids, cu sigla: PHA) cu scopul distrugerii sau schimbării direcției lor, în caz de risc de impact cu Pământul. Acești PHA fac parte din obiectele potențial periculoase.

Există două sisteme automatizate destinate să-i supravegheze: Sentry la Pasadena în Statele Unite ale Americii și NEODyS la Pisa în Italia.

Agenția Spațială Europeană (ESA) realizează un program de supraveghere și de deviere eventuală a asteroizilor care intersectează orbita Pământului. Proiectul este expus, în mod amănunțit, în serviciile publice. (www.esa.int)

  1. ^ „Les circastéroïdes”. www.cosmovisions.com. .  Parametru necunoscut |langue= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor); Parametru necunoscut |consulté le= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  2. ^ fr Les astéroïdes qui frôlent la Terre
  3. ^ Bostrom, Nick (martie 2002). „Existential Risks: Analyzing Human Extinction Scenarios and Related Hazards”. Journal of Evolution and Technology.  Parametru necunoscut |lien auteur= ignorat (ajutor).
  4. ^ Adică la circa de 20 de ori distanța de la Pământ la Lună
  5. ^ NASA (ed.). „NEO Program : Frequently Asked Questions”. Arhivat din original la . Accesat în .  Text "consulté le 16/2/2013" ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |langue= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor)
  6. ^ NASA, ed. (). „Study to Determine the Feasibility of Extending the Search for Near-Earth Objects to Smaller Limiting Diameters” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .  Parametru necunoscut |langue= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor)
  7. ^ NASA (ed.). „NEO Program : Search Programs”. Arhivat din original la . Accesat în .  Text "consulté le 16/2/2013" ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |langue= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor)
  8. ^ NASA (ed.). „NASA Survey Counts Potentially Hazardous Asteroids”.  Text " date 16/5/2012" ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |langue= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor)
  9. ^ Toți Apollonii, Atenii, precum și Amorii potențial periculoși, până la numărul 85585

Legături externe

[modificare | modificare sursă]