Sari la conținut

Serviciu public

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un serviciu public este un serviciu destinat să deservească toți membrii unei comunități[1]. Serviciile publice includ servicii furnizate de un guvern persoanelor care trăiesc în jurisdicția sa, fie direct prin agenții din sectorul public, fie prin finanțarea furnizării de servicii de către întreprinderi private sau organizații de voluntariat (sau chiar de către gospodăriile familiale, deși terminologia poate diferi în funcție de context ). Alte servicii publice sunt efectuate în numele rezidenților unui guvern sau în interesul cetățenilor săi. Termenul este asociat cu un consens social (de obicei exprimat prin alegeri democratice) că anumite servicii ar trebui să fie disponibile tuturor, indiferent de venit , capacitate fizică sau acuitate mentală . Exemple de astfel de servicii includ pompierii , poliția , forțele aeriene, servicii medicale, servicii educaționale (a se vedea și serviciile publice de radiodifuziune, televiziune).

Serviciu public este o noțiune de drept administrativ și se referă la acele activități de interes general, coordonate de guvernul unui stat și disponibile tuturor cetățenilor statului respectiv.

Sectoare[modificare | modificare sursă]

În țările dezvoltate moderne , termenul „servicii publice” (sau „servicii de interes general”) include adesea:

Implicații[modificare | modificare sursă]

Serviciile publice pot fi construite, coordonate și funcționează în mai multe moduri sau forme. Acestea includ agenții guvernamentale, institute independente finanțate de stat, organizații coordonate de guvern, administrația publică, societate civilă, militari și voluntari.

Angajații guvernamentali

Agențiile guvernamentale nu sunt orientate spre profit, iar angajații lor sunt adesea motivați diferit. Studiile asupra muncii lor au găsit rezultate neașteptate inclusiv niveluri mai ridicate de efort și mai puține ore de muncă.

În multe țări (Franța, Germania, Ungaria, Italia, România, etc.) există activități din serviciu public care sunt clasificate. Aceste sunt cei cu funcții suverane ale statului și sunt finanțate integral din impozite:

  • Apărare națională
  • Justiție
  • Politie, etc.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ www.merriam-webster.com. Retrieved 2019-08-21

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]