Sari la conținut

Acid azotic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acid azotic
Dimensiuni pe structura acidului
Dimensiuni pe structura acidului
Alte denumiriNitrat de hidrogen, apa tare
Identificare
Număr CAS7697-37-2
ChEMBLCHEMBL1352
PubChem CID944
Informații generale
Formulă chimicăHNO3
Aspectlichid incolor (în stare pură) sau gălbui-roșcat
Masă molară63.012 g·mol-1[1]
Proprietăți
Densitate1,52 g/ml (20 °C)
Starea de agregarelichid
Punct de topire-42°C
Punct de fierbere86°C
Solubilitateîn orice proporție solubil în apă, reacție energică cu etanolului
MirosMiros specific înțepător/distinct
Duritate (Scara Mohs)0
Presiune de vapori56 hPa
Indice de refracție(nD)1,397  Modificați la Wikidata
NFPA 704

0
4
0
OX
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Acidul azotic, cunoscut și sub numele de acid nitric, este unul dintre cei mai tari acizi anorganici (minerali). Formula chimică este HNO3. El este totodată, în stare pură sau concentrat, și un agent oxidant foarte puternic.

În stare pură, acidul azotic este un lichid incolor, cu miros înțepător, ușor solubil în apă. Acidul azotic fumans este de obicei gălbui, colorarea datorându-se dizolvării oxidului de azot rezultat în urma descompunerii fotochimice. Dizolvarea sa în apă produce o degajare mare de căldură (exotermă), astfel încât este interzisă turnarea de apă în acid concentrat. Prepararea soluțiilor se face numai prin turnarea treptată a acidului concentrat în apă, agitare continuă și eventual răcire. Acidul azotic este pasiv față de metalul numit aluminiu, deci nu reacționează cu acesta. Această proprietate ajută la fabricarea cisternelor pentru transportarea acidului azotic (sunt făcute din aluminiu).

Cu acidul sulfuric formează amestec sulfonitric, iar cu acidul clorhidric apa regală.

Sărurile acidului azotic cu diferitele metale se numesc azotați, și conțin un număr variabil de grupări de acest fel, iar forma generală a lor este Metm(NO3)m.

În laborator acidul azotic poate fi obținut prin următoarele reacții de dizlocuire din săruri:

Iar în industrie acidul azotic se obține prin dizolvarea oxizilor de azot din oxidarea catalitică a amoniacului[3]în prezență de oxigen(aer) în apă. Obținându-se soluții cu continut de maxim 63%. Conform reacției:

Efecte fiziologice

[modificare | modificare sursă]

Acidul azotic este deosebit de toxic și foarte coroziv și poate provoca arsuri grave pe piele. Pielea atacată de acidul azotic se colorează în galben prin reacție xantoproteică. De asemenea, poate ataca diferite materiale cu care intră în contact, de la țesături până la metale.

Importanța economică

[modificare | modificare sursă]

Acidul azotic este folosit în diferite subramuri ale industriei. Cele mai importante aplicații le are în industria îngrășămintelor, a explozivilor, a coloranților precum și în industria metalurgică. Astfel, este folosit pentru producerea diferitor azotați, folosiți ca îngrășământ. În urma nitrării sunt obținute nitroglicerina, nitroceluloza, acidul picric, precum și alte materiale explozive. Tot prin nitrare sunt produși și diferiți coloranți, sau precursori în sinteza coloranților.

În industria metalurgică, acidul azotic este folosit la decaparea metalelor, adică a curățirii lor de oxizi metalici și altor impurități de suprafață. Este de asemenea folosit la fabricarea apei regale, una dintre puținele soluții care pot reacționa cu aurul, transformându-l în săruri solubile.

Acidul azotic mai este folosit și în analiza chimică și sinteza de laborator, fiind unul dintre cei mai utilizați reactivi.

  1. ^ După G. P. Moss (). IUPAC Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights, ed. „Atomic Weights of the Elements 2015”.  Parametru necunoscut |coautor= ignorat (ajutor)
  2. ^ „Acid azotic”, NITRIC ACID (în engleză), PubChem, accesat în  
  3. ^ Ripan, op.cit., p. 323
  • D. Negoiu, Tratat de chimie anorganică, editura Tehnică, București, 1972
  • Constantin D. Albu, Maria Brezeanu, Mică enciclopedie de chimie, Editura Enciclopedică Română, 1974, p. 14-15
  • Raluca Ripan, I. Ceteanu, Manual de lucrări practice de chimie anorganică - vol I Metaloizi, Editura de stat didactică și pedagogică, București, 1961