Acid boric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acid boric
Mostră de Acid boric
Mostră de Acid boric
Denumiri
Alte denumirihidroxid de bor, acid ortoboric, acid boracic
Identificare
Număr CAS10043-35-3
ChEMBLCHEMBL42403
PubChem CID7628
Informații generale
Formulă chimicăB(OH)3
Masă molară61,83 g/mol
Proprietăți
Densitate1,435 g/cm3
Punct de topire444 Kelvin
Punct de fierbere573 Kelvin
Solubilitate2,52 g/100mL (0 °C); 4,72 (20 °C); 5,7 (25 °C); 19,1 (80 °C); 27,53(100 °C)
Aciditate (pKa)5,2
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Acidul boric, numit și acid ortoboric sau acidum boricum sau hidroxid de bor B(OH)3 sau acid boracic[2] se prezintă sub formă de cristale lucioase, incolore, translucide, alcătuite din molecule plane de B(OH)3 ( cu B hibridizat sp2) unite prin legături de hidrogen.
Acidul boric, în soluție apoasă, un acid monobazic foarte slab (Ka=3,8x10-10). Aciditatea acidului boric este evidențiată prin formarea speciilor tetracoordinate, [B(OH)4]-, în urma reacției cu apa:

B(OH)3 + 2H2O = [B(OH)4]- + H3O+

Echilibrul este mult deplasat spre stânga, din cauza formării de acizi poliborici care sunt acizi tari.
Acidul boric este ultizat uneori ca antiseptic, insecticid, ignifug, în centrale electrice nucleare pentru controlul ratei de fisiune a uraniului, și ca precursor al altor compuși chimici. Există sub formă de cristale incolore sau pudră albă și este solubil în apă. Are formula chimică H3BO3, scris uneori și B(OH)3. Când apare ca mineral, este numit sasolin. Acidul boric poate fi folosita intr-o reactie redox.Acest acid se poate folosi in obtinerea energiei sub forma de caldura.Acidul boric se poate deshidrata si se obtine oxidul boric care in reactie cu apa degaja caldura fortata de mare intensitate. Este disponibil în farmacii. Mai este utilizat și pentru uz extern în cazul acneei, fiind amestecat cu o anumită cantitate de apă în funcție de prescripția dermatologului.

Preparare[modificare | modificare sursă]

Acidul boric se obține prin reacția dintre poliborați și acizi tari; acizii poliborici nu sunt stabili și formează specii condensate. În laborator acidul boric se poate obține prin reacția boraxului cu un acid mineral, de exemplu cu acid sulfuric conform reacției:

Na2B4O7x10H2O + H2SO4 = 4B(OH)3 + Na2SO4 + 5H2O

Determinarea purității acidului boric[modificare | modificare sursă]


Puritatea acidului boric se determină prin titrare cu o soluție de hidroxid de sodiu, în prezență de fenolftaleină. Neutralizarea acidului boric cu NaOH decurge conform ecuației:
B(OH)3 + NaOH = Na+[B(OH)4]-
Titrarea acidului boric este posibilă numai dacă acestuia i se mărește gradul de disociere (tăria ionică) care se realizează prin:
□ adăugare de NaCl (sare)
□ condensare cu polialcooli (glicerină, manită, glucoză etc.)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Acid boric”, BORIC ACID (în engleză), PubChem, accesat în  
  2. ^ „REGULAMENTUL (UE) NR. 231/2012 AL COMISIEI din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului” (PDF). . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Chimie anorganică, Aplicații, C.Guran, I.Jitaru, O.Micu, D.Berger, O.Oprea, F.Dumitru