Acid fosforic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acid fosforic
Formula structurală
alte denumiri acid orto-fosforic
formula H3PO4
nr-CAS 7664-38-2
aspect solid incolor și insipid
masa molară 98,00 g·mol−1
stare de agregare solid, lichid
densitate 1,834 g·cm−3 (18 °C)
pct. de topire 42,35 °C
pct. de fierbere 213 °C
densitate
formula
aspect
stare de agregare {{{stare de agregare}}}
apunct de topire {{{punct de topire}}}
punct de fierbere {{{punct de fierbere}}}
solubil {{{solubil}}}
masa molară
alte proprietăți solubilitate bună în apă și alcool
{{{5}}}

Caustic
format

Acidul fosforic sub forma de acid orto-fosforic este cel mai frecvent acid întâlnit al fosforului. Forma anhidră a acidului este higroscopică, fiind un acid tare cu trei hidroxili liberi, în contact cu acizi mai slabi produce deprotonizarea acestora (import de protoni)

  • AH + B\ \overrightarrow{\leftarrow}\ A^- + HB^+
Protonizarea legăturii B prin acidul AH, care este deprotonizat.

Prin condensarea acidului se poate forma acidul bifosforic, meta- sau polifosforic.

Obținere[modificare | modificare sursă]

Acid fosforic se poate obține din fosfați, în mod frecvent din apatit Ca5(PO4)3(F, OH, Cl) la care se adaugă acid sulfuric sau acid azotic. Produsele secundare care iau naștere sunt gips CaSO4 și acid hexasilicic H2SiF6. Prin arderea fosforului se obține pentaoxid de fosfor P4O10 iar prin reacția de hidroliză se obține acid fosforic.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Acidul fosforic este un acid tare, donor de protoni, cu o valoare: pKa1 = 2,161; pKa2 = 7,207 si pKa3 = 12,325

\mathrm{H_3PO_{4(s)} + H_2O_{(l)} \rightleftharpoons} \mathrm{H_3O^+_{(aq)} + H_2PO^-_{4(aq)}, \ K_{a1} = 7,5 \cdot 10^{-3}}
\mathrm{H_2PO^-_{4(aq)}+ H_2O_{(l)} \rightleftharpoons} \mathrm{H_3O^+_{(aq)} + HPO^{2-}_{4(aq)}, \ K_{a2} = 6,2 \cdot 10^{-8}}
\mathrm{HPO^{2-}_{4(aq)}+ H_2O_{(l)}  \rightleftharpoons} \mathrm{H_3O^+_{(aq)} + PO^{3-}_{4(aq)}, \ K_{a3} = 2,14 \cdot 10^{-13}}

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Acidul fosforic este folosit la obținerea fosfaților folosite ca îngrășăminte chimice, sau ca detergenți, ca și substanțe pentru îndepărtarea ruginii. In stomatologie se utilizează ca ciment din fosfat de zinc. In concentrații mari acidul este caustic, dar diluat în concentrații reduse este folosit în industria alimnentară ca și conservant (E 338) sau ca regulator al acidității.

Avertisment[modificare | modificare sursă]

Acidul fosforic este o soluție caustică, iar în cazul în care acesta intră în contact cu ochii, aceștea trebuie clătiți cu multă apă și e nevoie de consultat un medic.

Rolul biologic[modificare | modificare sursă]

Acidul în biologie joacă un rol important în metabolism ca producător de energie, vezi ATP (acidul adenozintrifosforic) sau GTP (guanozintrifosfat), făcând parte din acizii nucleici ADN și ARN ca și din numeroase coenzime.