Azotat de argint

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Azotat de argint
Structură
Structură
Cristale de azotat de argint
Cristale de azotat de argint
Denumiri
Alte denumiri azotat de argint, salpetru de argint, piatra iadului, lapis infernalis
Identificare
[N+](=O)([O-])[O-].[Ag+][1]  Modificați la Wikidata
Număr CAS 7761-88-8
Informații generale
Formulă chimică AgNO3
Aspect Cristale incolore inodore
Masă molară 169,87 g·mol−1
Proprietăți
Densitate 4352 kg·m−3 (19 °C)
Starea de agregare solid
Punct de topire 212 °C
Punct de fierbere 440 °C
Solubilitate bună în apă 2160 g/l la 20 °C
Anion Azotat
Cation Argint
Duritate (Scara Mohs) ?
Indice de refracție(nD) 1,744  Modificați la Wikidata

NFPA 704.svg

Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Azotatul de argint (latină Lapis infernalis „piatra iadului”) este o sare a argintului cu acidul azotic, compusă dintr-un cation de argint Ag+ și un anion de azotat NO3-. În stare de soluție apoasă trebuie manipulat cu multă grijă deoarece atacă pielea și hainele, înnegrindu-le. Azotatul de argint se mai numește „nitrat de argint” sau „piatra iadului”.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Azotatul de argint se prezintă sub formă de cristale tabulare incolore. El este ușor solubil în apă și se dizolvă greu în etanol. Azotatul de argint are punctul de fierbere de 209 °C și se descompune la 440 °C în argint și oxizi de azot. El se păstrează închis ermetic, ferit de lumină în sticle de culoare brună, pentru evitarea reacției de reducere. Azotatul de argint pur, în schimb, este stabil la lumină. Combinațiile chimice ale lui sunt cloruri, bromuri, ioduri și sulfuri greu solubile.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Este folosit sub formă de soluție pentru identificarea ionilor de halogeni (Cl-, Br-, I) sau titrarea lor prin reacția lui Mohr.

Prezența combinațiilor fluorului, fluorurile se determină prin formarea unui sediment de fluorură de argint (AgF sau AgF2). El mai este folosit și la identificarea proteinelor prin reacții de culoare, sau în histologie sau criminalistică la colorarea țesuturilor sau dactiloscopie. Halogenurile de argint sunt folosite în tehnica fotografică, sau la producerea prin galvanizare a oglinzilor.

În medicină este folosit ca antiseptic și astringent sub formă de soluții cu o concentrație de 0,5 % azotat de argint în tratamente locale. Piatra iadului este forma solidă sub care este utilizat pentru cauterizarea negilor.

Vezi și[modificare | modificare sursă]
  1. ^ „Azotat de argint”, 7761-88-8 (în engleză), PubChem, accesat în