Rezervația Fânațele Clujului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fânațele Clujului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Fânațele Clujului
Harta locului unde se află Fânațele Clujului
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Cluj
 România
Cel mai apropiat orașCluj Napoca
Coordonate46°50′28″N 23°38′31″E () / 46.84111°N 23.64194°E[1]
Suprafață2,50 ha
Înființare1932, declarat în 2000

Fânațele Clujului (perimetrele Copârșaie și Valea lui Craiu) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație de tip botanic) aflată în preajma municipiului Cluj-Napoca, cu o vegetație specifică zonelor din Asia și Europa răsăriteană.

Rezervația ocupă 75.000 m2. Solul bogat în carbonat de calciu, relieful accidentat și climatul plăcut au dus la dezvoltarea aici a unei vegetații de stepă, similară celei din partea sudică a Ucrainei. Au fost identificate aici 450 unități sistemice, printre cele mai valoroase numărându-se xerofilele pontice, cele pontico-mediterane, plantele continental-orientale, ș.a.

În rezervație s-a putut întalni vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis), actualmente declarată specie dispărută din rezervație. Cercetari îndelungate efectuate de marii herpetologi ai vremii (Bogdan Stugren, Ion Fuhn) au eșuat în a găsi măcar un individ de viperă de fâneață în rezervația de la Cluj după anii '50. Ultimul specimen a fost observat în Bonțida, în apropiere de Cluj-Napoca, în anul 1962. Vipera de fâneață se găsește numai în județul Alba.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

de interes național și monumente ale naturii

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora (). Atlasul localităților județului Cluj. Cluj-Napoca: Editura Suncart. ISBN ISBN 973-86430-0-7 Verificați valoarea |isbn=: invalid character (ajutor). 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Google Earth