Sărăturile și Ocna Veche

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sărăturile și Ocna Veche
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din rezervație
Imagine din rezervație
Harta locului unde se află Sărăturile și Ocna Veche
Harta locului unde se află Sărăturile și Ocna Veche
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Cluj
 România
Cel mai apropiat orașTurda
Coordonate46°35′06″N 23°47′18″E () / 46.58500°N 23.78833°E[1]
Suprafață10 ha
Înființare1994, declarat în 2000

Sărăturile și Ocna Veche alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al orașului Turda.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea sud-estică a județului Cluj și cea nord-estică a orașului Turda, lângă drumul județean (DJ161B) care leagă orașul de localitatea Crairât, în apropierea drumului național DN15 - Târgu Mureș - Cluj Napoca[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 10 hectare[4].

Moșișoare

Aria protejată (suprapusă sitului Natura 2000 - Sărăturile Ocna Veche[5]) reprezintă o zonă umedă (lacuri saline, mlaștini sărăturate) sau mai puțin umedă (pășuni și fânețe) rezultată în urma exploatărilor de sare (atât la suprafață cât și în subteran). Aceasta conservă două habitate de interes comunitar de tip: Comunității cu salicornia și alte specii anuale care colonizează terenurile umede și nisipoase, și Pajiști și mlaștini sărturate panonice și ponto-sarmatice. În arealul rezervației s-au dezvoltat asociații vegetale cu plante halofile din genul Salicornia (familia Amaranthaceae)[6]; precum și specii de moșișoare (Liparis loeselii), Meesia longiseta[7] și gălbinare (Serratula lycopifolia), specie aflată pe lista roșie a IUCN[8].

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, zone naturale), astfel:

Biserica Reformată-Calvină din Turda-Poiana

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]