Molhașul Mare de la Izbuc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Molhașul Mare de la Izbuc
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Molhașul Mare de la Izbuc
Harta locului unde se află Molhașul Mare de la Izbuc
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Cluj
 România
Cel mai apropiat orașCluj
Coordonate46°36′12″N 22°47′10″E () / 46.60333°N 22.78611°E[1]
Suprafață8 ha
Înființare1994, declarat în 2000

Molhașul Mare de la Izbuc este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Beliș.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Cluj la limita teritorială cu județul Bihor (în Munții Apuseni la o altitudine medie de 1.200 m), lângă drumul comunal care leagă localitatea Pietroasa, Bihor de satul Doda-Pilii, Cluj[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală (înființată în anul 1994[3]) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și se întinde pe o suprafață de 8 hectare[5].

Aria naturală aflată pe partea dreaptă a Văii Izbucului, este inclusă în Parcul Natural Apuseni și reprezintă o zonă umedă de mlaștină cu ochiuri de apă, înconjurată de molidișuri. Pe aria rezervației vegetează exemplare de plante specifice turbăriilor, dintre care: roua cerului (Drosera rotundifolia), rogozuri cu specii de Carex acutiformis, Caricetum limosae, poroinic (Carex pauciflora), mușchi de turbă (Sphagnum capillifolium), iar din categoria molidișurilor, în zonele apropiate mlaștinilor, este întâlnit jneapănul (Pinus mugo).

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, zone naturale, astfel:

Biserica de lemn din Beliş

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]