Moștenitor prezumtiv

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Un moștenitor prezumtiv sau moștenitoare prezumtivă este persoana situată pe prima poziție în linia de a moșteni un titlu, dar care poate fi înlocuită odată cu apariția unuia sau mai multor evenimente permise de sistemul de moștenire, cum ar fi nașterea unui moștenitor mai eligibil.[1][2]

Moștenitorul prezumtiv, ca moștenitor aparent, nu este un titlu sau o poziție per se. Mai degrabă, acesta este un termen general pentru o persoană care deține un anumit loc, în ordinea de succesiune.

Moștenitori prezumtivi în 2014[modificare | modificare sursă]

Moștenitori prezumtivi care au moștenit tronul[modificare | modificare sursă]

Exemple de moștenitori prezumptivi care nu au moștenit tronul[modificare | modificare sursă]

Exemple în cultura populară[modificare | modificare sursă]

În filmul de desene animate Disney The Lion King, Scar este moștenitor prezumptiv. Nașterea lui Simba, moștenitorul aparent, fiul regelui Mufasa, îl îndepărtează însă de tron pe Scar, lucru care creează întreaga intrigă a filmului.

În primele trei sezoane ale serialului de televiziune Downton Abbey, mare parte din dramă este centrată pe Matthew Crawley, moștenitorul prezumptiv al contelui de Grantham. După decesul lui Matthew la sfârșitul sezonului 3, poziția sa de moștenitor prezumptiv este luat de fiul său.

În Pair of Kings, vărul regilor, Lanny, este următorul în linie pentru a deveni rege al Kinkow după moartea verilor săi (care domnesc împreună).

În Frozen, Prințesa Anna este a doua în linia de succesiune, a soră a reginei Elsa.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Heir Presumptive Law & Legal Definition”. USLegal.com. http://definitions.uslegal.com/h/heir-presumptive/. Accesat la 7 noiembrie 2012. 
  2. ^ Heir presumptive”. Reverso.net. http://dictionary.reverso.net/english-definition/presumptive%20nominee. Accesat la 7 noiembrie 2012. 
  3. ^ Her Royal Highness the Princess of Asturias. http://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/PrincesaLeonor/Paginas/subhome.aspx. Accesat la 31 august 2014. 
  4. ^ James was never heir presumptive in law, nor recognized by Parliament until after Elizabeth's death. Previous law, rigidly interpreted, could have excluded him.