Prințul Carl Philip, Duce de Värmland

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Carl Philip
Duce de Värmland
Prințul Carl Philip în ianuarie 2013
Prințul Carl Philip în ianuarie 2013
Nume complet
Carl Philip Edmund Bertil
Casa regală Casa de Bernadotte
Tată Carl XVI Gustaf al Suediei
Mamă Silvia Sommerlath
Naștere 13 mai 1979 (1979-05-13) (36 de ani)
Stockholm, Suedia

Prințul Carl Philip, Duce de Värmland (Carl Philip Edmund Bertil; n. 13 mai 1979), este al doilea copil din cei trei și singurul fiu al regelui Carl XVI Gustaf al Suediei și a reginei Silvia Sommerlath. Născut Prinț Moștenitor al Suediei, el a deținut acest titlu și prima poziție în linia de succesiune la tron timp de șapte luni, până la 1 ianuarie 1980.

La acea dată, el a fost deposedat de titlu datorită unei schimbări în Actul de Succesiune prin introducerea primogeniturii (dreptul primului născut). De atunci, Prințul Carl Philip a fost al doilea în linia de succesiune, după sora sa mai mare, Victoria. Cu toate acestea, în linia de succesiune la tronul britanic, Prințul Carl Philip este înaintea surorii sale, datorită preferinței în Regatul Unit pentru dreptului primului născut pe linie masculină. Din 2012, după nașterea nepoatei sale, Prințesa Estelle, este al treilea în linia de succesiune.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Carl Philip în 2011

A fost botezat la 31 august 1979. Nașii săi sunt: Ducele de Halland, Prințul Leopold de Bavaria, regina Margareta a Danemarcei și Prințesa Birgitta a Suediei.