Coffea arabica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Coffea arabica
Coffee Flowers.JPG
Flori de coffea
Starr 070308-5472 Coffea arabica.jpg
Fructe de coffee
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiosperms
(neclasificat): Eudicots
(neclasificat): Asterids
Ordin: Gentianales
Familie: Rubiaceae
Subfamilie: Ixoroideae
Trib: Coffeeae
Gen: Coffea
Specie: C. arabica
Nume binomial
Coffea arabica
L.

Coffea arabica este o specie de arbore de cafea originar indigenă din munții din sud-vestul Etiopiei. De asemenea, este cunoscută sub numele de "arborele de cafea din Arabia", "cafea montană" sau "cafea arabică". Coffea arabica este considerată a fi prima specie de cafea care a fost cultivată, fiind cultivată în sud-vestul Etiopiei de mai bine de 1.000 de ani.

Se spune că produce cafea cu gust mai bun decât alte specii majore de cafea comercial-cultivate, cum ar fi Coffea canephora (robusta), deoarece cireșele C. robusta conțin de doua ori mai multă cofeină decât C. arabica. Cafeina are un gust amar, așadar și robusta este mai amară. C. arabica conține mai puțină cafeină decât oricare alte specii cultivate-comercial de cafea.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Plantele sălbatice cresc până la 9 - 12 metri înălțime, având un sistem de ramificare deschis. Frunzele sunt opuse, alungite, având 6 – 12 cm lungime și 4 – 8 cm lățime, de culoare verde închis, lucioase. Florile sunt albe, au 10–15 mm în diametru și cresc în grupuri axilare. Fructul este o drupă (deși de obicei este numit "cireșe" la plural), are 10–15 mm în diametru, inițial este verde, la maturare devine roșu aprins și în cele din urmă devine purpuriu. Fructul conține de obicei două semințe (boabele de cafea).

Răspândire și habitat[modificare | modificare sursă]

Deși inițial creștea doar în zonele muntoase din sud-vestul Etiopiei, Coffea arabica se găsește acum rar în starea sa nativă, multe populații părând a fi copaci nativi amestecați cu cei plantați de om, lucru comun deoarece Coffea arabica este un arbust care crește sub frunzișul altor arbori. Planta a fost, de asemenea, recuperată de pe Platoul Boma din Sudanul de Sud. Coffea arabica crește și pe Muntele Marsabit din nordul Kenyei, dar nu este clar dacă este cu adevărat nativă sau naturalizată.[1]

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Coffea arabica ocupă 75-80 la sută din producția totală de cafea din lume.[2]

C. arabica se maturizează pe deplin în 7 ani, de obicei fiind cultivată între 1.300 și 1.500 m ca altitudine, deși există plantații și mai jos până la nivelul mării dar și la altitudini mai mari de până la 2.800 de metri.[3]

Planta poate tolera temperaturi scăzute, dar nu și înghețul. Cel mai bine crește la o temperatură medie între 15 și 24°C.[4] Soiurile predominant comerciale cresc doar până la circa 5 m.

Este dificil de cultivat și fiecare arbore de cafea poate produce 0,5–5 kg de boabe uscate, în funcție de copac și climat.

Pe insula Java, arborii sunt plantați în orice moment al anului și sunt recoltați pe tot parcursul anului. În unele zone din Brazilia, cu toate acestea, sunt recoltați doar în timpul iernii. Plantele sunt vulnerabile la temperatură scăzută și la soluri cu pH scăzut, de asemenea, sunt mult mai vulnerabile la dăunători decât C. robusta.

Utilizare medicinală[modificare | modificare sursă]

Cea mai mare valoare medicinală o au boabele. Sunt folosite însă și frunzele dar și coaja. Modul de preparare al boabelor: decoct și infuzie.

Substanțe active importante: cafeina, cafeona și tanin. Pe lângă binecunoscutul efect tonic al sistemului nervos central, cafeaua are și efect diuretic, îmbunătățește circulația sângelui, dilată căile respiratorii. Cafeaua combate astenia și are influență pozitivă în cazul bolilor infecțioase.

Are efecte diferite în funcție de consumator, poate provoca insomnie și agitație, în timp ce alte persoane dorm chiar mai bine după consumul de cafea.

Note[modificare | modificare sursă]

  • Silvarolla, Maria B. (2004). „A naturally decaffeinated arabica coffee”. Nature 429 (6994): 826. doi:10.1038/429826a. PMID 15215853. 
  • Weinberg, Bennet Alan; Bealer, Bonnie K. (2001). The World of Caffeine: The Science and Culture of the World's Most Popular Drug. New York: Routledge. ISBN 0-415-92722-6 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Coffea arabica