Universitatea din Graz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Universitatea din Graz

Main building of the University of Graz
Informații
Fondată  Modificați la Wikidata
Localizare
Țara Austria
OrașGraz[1]  Modificați la Wikidata
AdresaUniversitätsplatz 1-5[1]  Modificați la Wikidata
Coordonate47°04′39″N 15°26′58″E ({{PAGENAME}}) / 47.07761°N 15.44956°E
Cifre cheie
Studenți32.230  Modificați la Wikidata
Alte informații
Prezență web
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter

Universitatea din Graz (în germană Karl-Franzens-Universität Graz) este o universitate austriacă care se află la Graz, în landul Stiria (Austria meridională). Colegiul iezuit a fost fondat în 1573 și a devenit universitate în 1585. În 1773, a trecut în mâinile puterii civile, când Compania lui Isus a fost suprimată.

Denumirea[modificare | modificare sursă]

Numele său latin: Carola-Franciscea provine de la arhiducele Carol al II-lea Francisc de Austria, care i-a fost fondator.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Universitate iezuită[modificare | modificare sursă]

Arhiducele Carol al II-lea Francisc de Austria a avut inițiativa fondării unei instituții de învățământ de calitate la Graz. El a invitat în ducatul său iezuiți care au deschis la Graz un colegiu. Municipalitatea orașului, dominată de protestanți, a fost la început ostilă și le-a interzis locuitorilor să-și trimită copiii la acest colegiu. Astfel, primii studenți au venit din exterior; germani, croați, maghiari și din provincia Trento. În 1585 colegiu a devenit universitate.

Potrivit Constituției lor, iezuiții ofereau un învățământ gratuit și deschis tuturor. A fost fondată o reședință pentru studenții săraci, „Fernandinum”. Rapid, colegiul este un succes. Numărul studenților trece de la 363 în 1584, la 1.100 în 1618 și la 1.400 în 1749. În 1747, este deschisă o reședință pentru studenții teologi nevoiași: „Josephinum”. Printre profesorii și personalitățile care au creat reputația universității în această primă perioadă: Péter Pázmány (devenit apoi cardinal și primat al Ungariei), Wilhelm Lamormaini și Nicolaus von Avancini.

Universitatea a contribuit mult la recatolicizarea Graz-ului și a împrejurimilor. Mai mulți foști studenți ai universității au plătit cu viața atașamentul lor de credința catolică: John Ogilvie, Ștefan Pongrácz și Jan Sarkander.

Universitate publică[modificare | modificare sursă]

Suprimarea Companiei lui Isus, în 1773, a forțat ducatul să se ocupe de universitate, care a continuat să producă absolvenți, mai ales în domeniile practice ale științei. Facultatea de drept și-a deschis porțile în 1778, iar apoi, în 1782, universitatea redenumită „liceu”, și-a adăugat o facultate de medicină-chirurgie.

Restabilirea ca universitate (1827) a fost inițiativa împăratului Francisc I. Reforma universitară a lui Wilhelm von Humboldt (1848), care liberaliza cursurile universitare, a dotat Universitatea din Graz cu o autonomie nouă. Universitatea a devenit purtătoare de cuvânt a științei, iar studenții erau inițiați în metodele cercetării științifice („Bildung durch Wissenschaft”[2]). Acest principiu propedeutic a rămas (cu excepția perioadei naziste, din 1938 până în 1945) până în 1975.

Anschlussul din 1938 a condus la demisia mai multor profesori, printre care laureații Premiului Nobel Otto Loewi, Victor Franz Hess și Erwin Schrödinger. Redenumită Karl-Franzens-Reichsuniversität Graz în 1941, ea a devenit Reichsuniversität Graz în 1942.

Reforma universitară din 1975 a pus capăt conducerii instituției numai de către profesori cu o largă participare a personalului științific și studenți în toate comisiile. Noile reforme, din 1993, au permis intrarea în vigoare a legii organizării universităților.

Universitate azi[modificare | modificare sursă]

Această universitate este împărțită în șase facultăți, în conformitate cu § 20 alin 4, din Legea universităților din 2002:

  • Facultatea de Teologie Catolică
  • Facultatea de Drept
  • Facultatea de Științe Economice și Sociale
  • Facultatea de Arte și Științe
  • Facultatea de Științele Naturii
  • Facultatea de Științe Regionale și Educație pentru Mediu

Facultatea de Medicină a fost transformată în Universitatea de Medicină din Graz, în cursul anului 2003, cu efect din anul 2004.

Rețele universitare[modificare | modificare sursă]

Universitatea participă la rețelele interuniversitare de cercetări și mobilitate a studenților din Grupul Coimbra și Rețeaua de la Utrecht.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Monuments database,  
  2. ^ În română: „Educație prin știință”.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Walter Höflechner, Geschichte der Karl-Franzens-Universität Graz von den Anfängen bis in das Jahr 2005, Karl-Franzens-Universität Graz, 2006. ISBN 3-7011-0058-6.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea din Graz

Vezi și[modificare | modificare sursă]