Klemens Wenzel von Metternich

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Klemens Wenzel von Metternich
Principele Metternich

Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneberg zu Beilstein (n. 15 mai 1773, Koblenz — d. 11 iunie 1859, Viena) a fost un om de stat austriac și unul dintre cei mai importanți diplomați ai timpului său.

A făcut parte din marea aristocrație imperială, născut fiind în familia conților (în germană Graf, în Transilvania Grof) renani von Metternich-Winneberg. În anul 1813 a fost ridicat la titlul de principe (în germană Fürst).

Din 1809 a ocupat funcția de ministru de externe al Imperiului Austriac. În ultimii ani de domnie ai împăratului Francisc I și în perioada domniei împăratului Ferdinand I, a fost de facto, conducătorul statului austriac.

La Congresul de la Viena, a fost principalul negociator și eminența cenușie a istoricului eveniment.

Din punct de vedere politic, el apare ca un apărător al drepturilor monarhice inalienabile, într-o Europă în care începea să adie vântul democrației, fiind considerat deseori un conservator inflexibil și reacționar.

Perioada dintre înfrângerea lui Napoleon la Waterloo în 1815 și Revoluția din 1848 este cunoscută ca Epoca lui Metternich.

Regimul conservator instaurat in Austria si-a gasit expresia clasica in politica promovata de cancelarul Metternich (1773-1859). In conceptia sa linistea si stabilitatea" erau scopurile principale ale oricarui lider politic. Asemenea notiuni ca ,,libertate", ,,parlamentarism" ii erau cu desavirsire straine. Ele i se asociau doar cu notiunile de "boala, vulcan, incendiu, revolutie". Pentru a mentine ordinea in imperiu, el recurgea frecvent la metode represive.]

In vorbe, Metternich nu nega posibilitatea infptuirii unor reforme. Dar tot el afirma ca orice reforma este o cedare si destabilizeaza sistemul monarhic. Principiile preferate ale cancelarului in politica nationala erau: centralizare, germanizare si catolicizare.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Palmer, A., Metternich: Councillor of Europe. London : Orion, 1997 ed.
  • Henry Kissinger, "A World Restored: Metternich, Castlereagh and the Problems of the Peace 1812-1822". London: Weidenfeld and Nicholson, 1999 ed.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Klemens Wenzel von Metternich

Vezi și[modificare | modificare sursă]