Albrecht Kossel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Albrecht Kossel

Ludwig Karl Martin Leonhard Albrecht Kossel (16 septembrie, 18535 iulie, 1927) a fost un medic german născut în Rostock, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1910.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


PUBLICAȚII

     Kossel a încercat să facă o demarcație între domeniul fiziologiei și cel al chimiei medicale. În urma acestui demers realizat în universitățile din Germania, el a publicat o serie de lucrări de importanță științifică. În 1881 a început seria de publicații cu lucrarea “Investigarea nucleilor și a produșilor lor de clivaj”. A revenit în perioada 1889-1891 cu “Țesuturile corpului uman și investigarea lor microscopică”, lucrare în două volume. A fost, de asemenea, autorul lucrărilor “Problemele biochimiei” și “Relația dintre chimie și fiziologie”, publicate între 1908 și 1913.

RECUNOAȘTERE

     Albrecht Kossel a primit Premiul Nobel în 1910, ca recunoaștere a contribuției sale în înțelegerea chimiei celulei prin studiul proteinelor, inclusiv al substanțelor nucleice. A primit titlul de doctor onorific la Universitățile din Cambridge, Dublin, Ghent, Greifswald și Edinburgh și a fost membru al numeroase academii, printre care instituțiile suedeze Societatea Regală de Științe din Uppsala și Academia Regală de Științe.