Universitatea din Amsterdam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Universitatea din Amsterdam

Академический клуб амстердамского университета (бывш. поликлиника венерических заболеваний)
AbreviereUvA  Modificați la Wikidata
PredecesorAthenaeum Illustre[*][[Athenaeum Illustre (Old university of Amsterdam)|​]]
Remonstrants Seminarium[*][[Remonstrants Seminarium (Educational institution in Amsterdam)|​]]
Klinische School[*][[Klinische School |​]]  Modificați la Wikidata
Informații
Fondată  Modificați la Wikidata
Scop/MisiuneISNI Direct Data Contributor[*][[ISNI Direct Data Contributor (institution or repository contributing data to the central ISNI database)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Localizare
Țara Țările de Jos
OrașAmsterdam[*]  Modificați la Wikidata
Coordonate52°22′06″N 4°53′25″E ({{PAGENAME}}) / 52.3683°N 4.8903°E
Cifre cheie
Studenți41.000[2]  Modificați la Wikidata
Alte informații
Prezență web
site web oficial
cont Twitter

Universitatea din Amsterdam

„Universitatea din Amsterdam (UvA) a fost fondată în 1632. Ea este acum una dintre cele mai cuprinzătoare universități din Europa: are 23000 de studenți, 5000 de angajați, un buget de 460 milioane de euro, și șapte mari facultăți care predau medicina dentară, economia, umanistica, dreptul, științele medicale, științele (exacte) și științele sociale (cifre din 2005). Fiecare facultate este condusă de un decan. Învățământul și cercetarea au loc în institute separate. Fiecare facultate are un birou central responsabil pentru administrarea facultății. UvA este una din universitățile din vârful cercetării europene, cu multe doctorate în fiecare an. În iunie 2004, 329 de candidați și-au apărat cu succes teza de doctorat.

Viața în Amsterdam este multiculturală și stimulativă din punct de vedere intelectual. Cei care studiază sau muncesc la UvA trebuie să facă față unei duble provocări, și anume a face față unui conținut intelectual al unui curicul academic cuprinzător și mediului urban minunat al Amsterdamului. UvA are programe undergraduate și graduate în peste 60 de discipline, cu peste 80 de programe de masterat predate în limba engleză. UvA are reputația de a susține cercetarea academică. Cercetări recunoscute internațional ca având calitate de vârf sunt conduse în multe domenii.”
—Supliment la o diplomă BSc în sociologie, 2007

Poziția în topuri[modificare | modificare sursă]

În anul 2009 se situa pe locul 49 în lume în topul QS Quacquarelli Symonds Limited (cunoscut prin The Times Higher Education Supplement) și pe locul 101-151 în topul ARWU (Shanghai Jiaotong University). În anul 2010 UvA se situa pe locul 56 în lume în topul QS.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

UvA există începând cu 1632, sub numele de Athenaeum Illustre - școala ilustră - care se afla situată în Agnietenkapel. Atunci Casparus Barlaeus și Gerardus Vossius și-au susținut discursul inaugural.

În 1815 a urmat recunoașterea legală a lui Athenaeum Illustre ca instituție de învățământ superior. Abia în 1877 a fost Atheneaumul organizat drept universitate comunală, primind astfel dreptul de a conferi doctorate.

Profesorii erau inițial numiți de către conducerea comunei Amsterdam. Primarul Amsterdamului a fost președintele conducerii universității până în anul 1961. Din acel moment guvernul regatului a devenit responsabil pentru finanțele ei.

Universitatea din Amsterdam a fost în centrul atenției presei în 1969. Atunci Maagdenhuis, centrul de conducere al universității de pe Spui, a fost ocupat de studenți deoarece ei doreau mai multă influență democratică. În timpul anilor '60, '70 și '80, Universitatea din Amsterdam a fost adesea centrul unor acțiuni naționale ale studenților, inițiate în cele mai multe cazuri de ASVA. Popular, UvA era înainte numită GU, „de Gemeente Universiteit” (Universitatea Comunală).[4]

UvA este una din cele mai mari universități olandeze și pot fi urmate în cadrul ei aproape toate direcțiile de studiu. În 2010 UvA număra circa 30 000 de studenți și aproape 5 000 de angajați. Există în cadrul ei șapte facultăți.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://isni.org/page/direct-data-contributors/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.uva.nl/en/about-the-uva/about-the-university/facts-and-figures/facts-and-figures.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ QS World University Rankings Results 2010
  4. ^ Wolthekker, Dirk. „Vijf vragen over de dies natalis van de UvA”. Folia (în neerlandeză). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea din Amsterdam