Gustav von Schmoller

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gustav von Schmoller
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Heilbronn, Regatul Württemberg Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Bad Harzburg, Saxonia Inferioară, Germania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatKaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Friedhof[*][[Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Friedhof (cemetery in Berlin, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiFriedrich von Schmoller[*][[Friedrich von Schmoller |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
politician
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[5][6] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Tübingen  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din Halle-Wittenberg
Universitatea Frederic Wilhelm din Berlin[*]
Universitatea Humboldt din Berlin  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*] ()
Ordinul bavarez Maximilian pentru științe și arte[*] ()
ennoblement[*][[ennoblement (induction of an individual into the noble class)|​]]
Grave of honor[*][[Grave of honor (distinction granted by certain German, Swiss and Austrian cities to some citizens for extraordinary services in their lifetime)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruJosef Kaizl[*][[Josef Kaizl (Czech member of Czech council and economist (1854-1901))|​]], Werner Sombart, Wilhelm Stieda[*][[Wilhelm Stieda (German economist and historian)|​]]  Modificați la Wikidata

Gustav von Schmoller (n. , Heilbronn, Regatul Württemberg – d. , Bad Harzburg, Saxonia Inferioară, Germania) a fost un economist german de marcă din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul științelor economice. A fost unul dintre principalii reprezentanți germani ai școlii istorice de economie⁠(d).

Schmoller a fost profesor la Universitatea din Berlin și a fondat Școala Istorică Germană de Economie, o școală de gândire care a promovat abordarea istorică și contextuală în analiza economică. Acesta a respins abordările abstracte și matematice ale economiei clasice în favoarea unei cercetări bazate pe realitățile sociale și istorice.

Prin lucrările sale, Schmoller a abordat diverse aspecte ale economiei, inclusiv probleme legate de industrializare, distribuția veniturilor și rolul statului în economie. El a pledat pentru o analiză detaliată a instituțiilor sociale și economice, susținând că acestea sunt strâns legate de contextul istoric și cultural.

Deși a avut conflicte cu economiștii clasici ai vremii, precum Carl Menger, Schmoller a lăsat o amprentă durabilă asupra gândirii economice. Contribuțiile sale au influențat dezvoltarea ulterioară a economiei și au adus o perspectivă mai holistică în analiza fenomenelor economice.

Gustav von Schmoller rămâne o figură importantă în istoria economiei⁠(d), recunoscut pentru abordarea sa inovatoare și pentru promovarea unei perspective istorice și sociale în studiul științelor economice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Gustav von Schmoller”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Gustav von Schmoller, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d Gustav Schmoller, Brockhaus Enzyklopädie 
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)