Iprochim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

IPROCHIM S.A. este o companie înființată în anul 1948 ca institut de inginerie chimică specializat în elaborarea documentațiilor tehnice și economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice și petrochimice din România[1].

Datorită dezvoltării rapide a industriei chimice românești, cooperării strânse cu institutele de cercetare din domeniu și colaborării cu diverse firme de prestigiu din străinătate, specializate în proiectarea, realizarea și punerea în funcțiune de instalații chimice, IPROCHIM și-a dezvoltat potențialul tehnic, mărindu-și numărul angajaților de înaltă calificare, ceea ce a condus ulterior la o scindare în mai multe institute de profil. Acest gen de structură în sistem subsectorial s-a păstrat până în 1977, când toate institutele de proiectare din domeniul industriei chimice și petrochimice s-au reunificat într-un singur institut - Institutul de Inginerie Tehnologică și Proiectare pentru Industria Chimică (IITPIC), care a grupat 6 toate activitățile de inginerie tehnologică și proiectare din acest domeniu foarte diversificat ca profil. In 1991, în baza Legii nr.15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, prin H.G. nr.156/07.03.1991, se înființează societatea comercială IPROCHIM S.A. București, cu sediul în Municipiul București, Calea Plevnei nr.137 A, sector 6, cod poștal 77131 prin preluarea integrală a activului și pasivului Institutului de Inginerie Tehnologică și Proiectare pentru Industria Chimică - IITPIC - București, care de la aceeași dată și-a încheiat activitatea.

A proiectat majoritatea platformelor chimice din România: Amonil Slobozia, Arpechim Pitești, Doljchim Craiova, Petromidia Năvodari, Amurco Bacău, Nitramonia Făgăraș, Donau Chem Turnu Măgurele, Sinteza Oradea, Colorom Codlea, Carom Onești, Policolor București[1]. În martie 1991, Iprochim a devenit o societate pe acțiuni[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c CINE SUNTEM, iprochim.ro, accesat la 1 februarie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]