Portal:Republica Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la P:MD)


modificare 

Portal Republica Moldova

Portal Comandă rapidă: P:MD

Republica Moldova este un stat localizat în sud-estul Europei. Se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la est. Republica Moldova are ieșire la Dunăre pe o fâșie de 340 de metri la extremitatea sa sudică. În perioada dezmembrării Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a declarat independența pe 27 august 1991. Pe 29 iulie 1994 a fost adoptată prima constituție a Moldovei. Începând cu anul 1990, o porțiune a teritoriului Moldovei situată pe malul estic a râului Nistru este sub control de facto a regimului separatist Transnistrean.

Republica Moldova este o republică parlamentară cu un președinte în calitate de șef al statului și un prim-ministru în calitate de șef al guvernului. Moldova este stat membru a Organizației Națiunilor Unite, Consiliului European, Parteneriatului pentru Pace, OMC, OSCE, GUAM, CSI, OCEMN și a altor organizații internaționale. Republica Moldova aspiră pentru aderarea la Uniunea Europeană, și a implementat deja primul Plan de Acțiune de 3 ani în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.

Republica Moldova are un teritoriu în stânga Nistrului, (Transnistria), locuit în proporții relativ egale de moldoveni, ruși și ucraineni. Acesta este o rămășiță a RSSA Moldovenești din perioada interbelică. În 1990, o dată cu izbucnirea conflictului din Transnistria, autoritățile de la Chișinău au pierdut controlul acestei regiuni, care și-a autoproclamat independența sub numele de Republica Moldovenească Nistreană.

modificare 

Articol de calitate

Vehicule ale armatei traversând podul dintre Tiraspol şi Tighina

Conflictul din Transnistria este un conflict geopolitic între Republica Moldova și autoproclamata Republica Moldovenească Nistreană cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașului Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru și asupra orașului Tighina, aflat pe malul drept al aceluiași râu. Conflictul a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței Republicii Moldovenești Nistrene.

În ultima parte a aniilor 1980, peisajul politic al URSS era în plină schimbare datorită politicii de perestroika întreprinse de Mihail Gorbaciov, care permitea liberalizarea politică la nivel regional. Democratizarea incompletă a permis naționalismului exclusivist să devină cea mai dinamică doctrină politică. Unele minorități naționale s-au opus schimbărilor de clasă politică din Republica Moldova, clasă dominată în perioada sovietică de etnicii ruși.

modificare 

Imagine selectată

Gheorghe Ghimpu arborând Tricolorul pe clădirea Parlamentului
modificare 

Știați că...

... avînd doar 0,6% din suprafața totală a URSS - RSSM producea circa 4,0% din producția agricolă a întregii Uniuni Sovietice.

... Cartea Recordurilor Guinness a recunoscut „Mileștii Mici” ca cea mai mare colecție subterană de vinuri? Galeriile cuprind 1,5 milioane de sticle desfășurate pe 55 de kilometri.

... doar cinci din cele douăsprezece strofe ale poemului poemului Limba noastră a lui Alexei Mateevici sunt incluse în imnul de stat al Republicii Moldova?

... R.S.S. Moldovenească era, cu o densitate de 128,2 loc./km², cea mai dens populată republică sovietică?

... ortodoxismul este religia predominantă în Moldova? 98% din credincioși aparțin Bisericii Ortodoxe, din care peste 2/3 țin de Mitropolia Moldovei și 1/3 de Mitropolia Basarabiei?

... în 2008 România a devenit principala destinație a exporturilor Republicii Moldova, pentru prima dată depășind Rusia? Citiți despre economia Republicii Moldova

... peste un milion de locuitori ai Moldovei au rezidența în strǎinǎtate?[necesită citare]

modificare 

Actualități

Mai multe informații la Wikiștiri


Stiri din Republica Moldova! Fii la curent! Instrainatate: Romani in strainatate, cu inima in Romania!

modificare 

Destinația lunii

Toltrele Prutului (sau Stâncile Prutului) sunt un lanț de formațiuni calcaroase de tip recif, rispite pe o distanță de circa 200 km de-a lungul Prutului de Mijloc, în Republica Moldova. Încep din apropiere de Criva, în zona graniței de nord a țării și continuă până la Cobani, 200 km mai la sud. Ele sunt delcarate monumente ale naturi și sunt protejate prin lege. Aceste lanțuri de recifi calcaroși sunt constituite din schelete de corali, moluște, scoici, alge, animale și organisme marine, care umpleau mările tropicale Tortoniană și Sarmatică acum 10 - 20 milioane de ani.

modificare 

De făcut

Acesta este doar începutul Wikiportalului Republica Moldova. Mai sunt multe de făcut, așa că vă invităm să ne dați o mână de ajutor.

modificare 

Categorii

modificare 

Alte portale