Lev Berg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Lev Semionovici Berg (în rusă Лев Семёнович Берг) (n. 14 martie 1876, Tighina - d. 24 decembrie 1950, Leningrad) a fost un geograf sovietic și biolog important ce a servit ca Președinte al Societății Geografice Sovietice între 1940 și 1950.

Lev Berg a absolvit Universitatea din Moscova în 1898. Între 1903 și 1914, a muncit la Muzeul de Zoologie din Sankt Petersburg. A fost unul dintre fondatorii Institutului Geografic, acum o facultate de geografie a Universității din Sankt Petersburg.

Berg a studiat și a determinat adâncimea lacurilor din Asia centrală, printre acestea numărându-se Balhaș și Issyk Kul. A dezvoltat doctrina de zone naturale a lui Dokuchaev, care urma să devină una dintre fundațiile biologiei sovietice. A deschis căi noi către monografe pe tema climatologiei, principalele fiind "Clima și Viața" (1922) și "Fundațiile Climatologiei" (1928).

În 1916, a publicat patru volume ale studiului Peștilor din Rusia. A 4-a ediție a fost publicată în 1949 sub numele de Pești de Apă Dulce din Uniunea Sovietică și Țările Învecinate pentru care a câștigat Premiul Stalin. Se spune că a descoperit relația simbiotică dintre somni și somon. Numele lui Berg este înfățișat în denumirile din limba latină a mai mult de 60 de specii de plante și animale.

În Vest, Berg este cunoscut în principiu ca autorul controversatei teorii macroevoluționiste a Nomogenezei (Berg, L. S. Nomogenes ili evolutsia na osnove zakonomernostey. Trudy geograficheskogo instituta. T. 1. Petersburg: Gos. Izd 1922).

În anul 2001, Banca Republicană Transnistreană a bătut o monedă de argint onorând nativul Transnistriei de azi, ca o parte a seriei de monede comemorative numite Oameni de seamă ai Transnistriei.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • "Peștii de apă dulce din Rusia" (21923)
  • Descoperirea Kamchatkatei și Călătoriile lui Bering în Kamchatka (1924)
  • "Principiile climatologiei" (1926)
  • "Pești de apă dulce din U.R.S.S. și țări învecinate. 3 volume. Programul Israelian de Translatări Științifice, Ierusalim. 1962-65 (Versiunea în rusă publicată în 1948-49)."
  • "Zone naturale ale U.R.S.S." (1950)
  • "Clasificarea peștilor, recenți cât și fosile" (1940)

Lev Berg și teoria evoluționismului[modificare | modificare sursă]

Una din cele mai importante lucrări scrise de Lev Berg tratează evoluția și adoptă teze opuse darwinismului. Vezi:

  • Nomogenesis or Evolution determined by law, translated by J.N.Rostovtsov, Cambridge, Mass, M.I.T Press, 1969.

Legături externe[modificare | modificare sursă]