William Henry Harrison

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol este despre generalul și al nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii. Pentru articolul despre stră-stră-nepotul acestuia, vedeți William H. Harrison (congressman).


William Henry Harrison
William H. Harrison.jpg
William Henry Harrison ca ofițer
al United States Army

al 9-lea președinte al SUA Președinte al SUA
În funcție
4 martie 1841 – 4 aprilie 1841
Vicepreședinte John Tyler
Precedat de Martin Van Buren
Succedat de John Tyler

Născut(ă) 9 februarie 1773
Charles City County, Virginia
Decedat(ă) 4 aprilie 1841
Partid politic Partidul Whig
Soție Anna Symmes Harrison

William Henry Harrison (n. 9 februarie 1773 – d. 4 aprilie 1841) a fost un lider militar american, politician și cel de-al nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii (4 martie 1841 - 4 aprilie 1841). Harrison a servit ca primul guvernator al Teritoriului Indiana și, mai târziu, ca membru al House of Representatives și senator din partea statului Ohio.

Harrison a dobândit o faimă națională ca erou de război, după învingerea indienilor americani în bătălia de la Tippecanoe, din 1811, luptă în urma căreia a dobândit numele de "Tippecanoe" sau "Old Tippecanoe". Ca general în Războiul din 1812, contribuția sa cea mai notabilă a fost obținerea victoriei în cadrul bătăliei cunoscută ca Battle of the Thames, victorie care a clarificat dominația americanilor asupra britanicilor în zona de care Harrison era responsabil.

Când William Henry Harrison a ocupat oficial funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, în 1841, la vârsta de 68 de ani, era cel mai în vârstă președinte al țării, record ce a ținut 140 de ani, până la alegerea lui Ronald Reagan în alegerile prezidenţiale din 1980. Harrison a murit după doar 31 de zile de la ocuparea funcției, stabilind astfel un alt record, de data aceasta neegalat, acela de a fi președintele celei mai scurte președinții din istoria SUA. Harrison a fost, de asemenea, primul președinte american care a decedat în timpul mandatului său.

Vezi și[modificare | modificare sursă]