Louise-Françoise de Bourbon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Louise Françoise
Prințesă Condé
Ducesă de Bourbon
Louise francoise bourbon.jpg
Căsătorit(ă) cu Louis de Bourbon
Urmași Marie Gabrielle Éléonore, Mademoiselle de Bourbon
Louis Henri, Duce de Bourbon
Louise Élisabeth, Prințesă Conti
Louise Anne, Contesă de Charolais
Marie Anne, Mademoiselle de Clermont
Charles, Conte de Charolais
Henriette Louise, Mademoiselle de Vermandois
Élisabeth Alexandrine, Mademoiselle de Sens
Louis, Conte de Clermont
Nume complet
Louise Françoise de Bourbon, Légitimée de France
Tată Ludovic al XIV-lea al Franței
Mamă Madame de Montespan
Naștere 1 iunie 1673(1673-06-01)
Tournai, Franța
Deces 16 iunie 1743 (70 de ani)
Palatul Bourbon[1], Paris, Franța

Louise Françoise de Bourbon (1 iunie 167316 iunie 1743) a fost fiica cea mare recunoscută a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a metresei sale, Françoise-Athénaïs de Montespan. Înainte de căsătorie, era cunoscută la curte ca Mademoiselle de Nantes.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Louise Françoise s-a născut la Tournai la 1 iunie 1673[1] în timp ce părinții ei, regele Ludovic al XIV-lea și Françoise-Athénais de Rochechouart erau într-o campanie militară; mătușa maternă, marchiza de Thianges, era acolo, de asemenea. După întoarcerea de la Tournai, părinții ei au plasat-o pe ea și pe frații mai mari în grija uneia dintre cunoștințele mamei sale, văduva Madame Scarron (viitoarea metresă a regelui).

La 19 decembrie 1673, Ludovic al XIV-lea și-a recunoscut copii pe care îi avea cu metresa sa, printr-un proces recunoscut de Parlamentul din Paris. În momentul recunoașterii, fratele ei mai mare, Louis-Auguste de Bourbon, a primit titlul de Duce de Maine; următorul frate, Louis-César de Bourbon, a devenit Conte de Vexin, în timp ce Louise Françoise a primit titlul de Mademoiselle de Nantes. Părinții îi spuneau Poupotte după aspectul ei de păpușă.

Arms of Louise Françoise de Bourbon, Légitimée de France (known as the Duchess of Bourbon) as Princess of Condé.png

În anul de după nașterea ei, un alt frate s-a alăturat Ducelui de Maine, Contelui de Vexin și Louisei Françoise la reședința lor din Paris. Viitoarea Mademoiselle de Tours s-a născut la Castelul Saint-Germain-en-Laye în noiembrie 1674. Mica Mademoiselle de Tours a fost recunoscută în 1676 și va deveni bună prietenă cu Mademoiselle de Nantes. Moartea surorii ei mai mici în 1681, a afectat-o profund pe Louise Françoise.

Mesdemoiselles de Nantes și de Tours au fost crescute împreună într-o casă din Paris, unde copii nelegitimi ai regelui cu Madame de Montespan erau ascunși de ochii Curții. Louise Françoise n-a fost niciodată apropiată de sora ei vitregă mai mare, Marie Anne de Bourbon, sau de sora ei bună mai mică Françoise Marie de Bourbon, cele trei surori fiind foarte geloase una pe cealaltă.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

La 25 mai 1685,[1] la vârsta de unsprezece ani, Louise Françoise s-a căsătorit cu Louis de Bourbon, Duce de Bourbon, un văr îndepărtat în vârstă de șaisprezece ani. Soțul ei era fiul lui Henry Jules, Duce de Enghien, fiul capului Casei de Condé, o ramură a Casei de Bourbon. Mama lui era Anne Henriette de Bavaria. Regele Ludovic al XIV-lea i-a dat fiicei sale o zestre generoasă de un milion de livre.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c van de Pas, Leo. „Louise Françoise de Bourbon, Mademoiselle de Nantes”. Genealogics .org. http://www.genealogics.org/getperson.php?personID=I00001580&tree=LEO. Accesat la 24 iunie 2010. 
  2. ^ Hilton, Lisa, Athénaïs:The Real Queen of France, Little, Brown and Company, London, 2002.