Louise Marguerite de Lorena

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Louise Marguerite de Lorena
Circa 1610 portrait of Louise Marguerite of Lorraine as Princess of Conti wearing a crown (Musée Condé).jpg
Date personale
Nume la naștereLouise Marguerite de Lorraine
Născută1588
Château de Blois, Franța
Decedată30 aprilie 1631
Château d'Eu, Franța
ÎnmormântatăAbbey of Saint-Germain-des-Prés[*] Modificați la Wikidata
PărințiHenric I, Duce de Guise
Catherine de Cleves[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriClaude of Lorraine, duke of Chevreuse[*][1]
Charles, Duce de Guise[1]
Louis III of Lorraine, cardinal of Guise[*][1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFrançois de Bourbon
François de Bassompierre
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*]
scriitoare Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrințesă
Familie nobiliarăHouse of Guise[*][1]

Louise Marguerite de Lorena (1588 – 30 aprilie 1631) a fost fiica Ducelui Henri de Guise și membru al Casei de Lorena. Ea s-a căsătorit cu François de Bourbon devenind Prințesă Conti.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Louise Marguerite s-a născut la Château de Blois, în afara Parisului. A fost al 13-lea copil din cei 14 ai Ducelui Henri de Lorena și ai Catherinei de Cleves. Fratele ei Claude, Duce de Chevreuse a fost soțul Mariei de Rohan, o renumită intrigantă de la Curtea Franței. Fratele ei cel mare, Charles, a fost ultimul Duce de Guise după moartea tatălui lor în 1588.

A fost numită după cele două nașe; Louise în onoarea Louisei de Lorena, soția lui Henric al III-lea al Franței și Marguerite în onoarea Margueritei de Valois, prima soție a regelui Henric al IV-lea al Franței. A crescut în grija mamei și a bunicii paterne, Anna d'Este.

Louise Marguerite a fost considerată o mare frumusețe la Curte. A fost iubita lui Henric al IV-lea al Franței, viitorul ei văr prin căsătorie.

Soțul ei a fost François de Bourbon, Prinț de Conti. El era fiul lui Louis de Bourbon, Prinț de Condé și a soției acestuia, Eléanor de Roucy de Roye. François era văduv după ce își pierduse prima soție, Jeanne de Coësmes, în 1601; căsătoria a rămas fără copii în ciuda mariajului de 20 de ani.[2]

Cuplul s-a căsătorit la Château de Meudon, în afara Parisului, la 24 iulie 1605. S-a spus că Henric al IV-lea, inițiatorul căsătoriei, voia să se căsătorească el însuși cu ea, însă acest lucru era improbabil ea făcându-și apariția la Curte când Henric al IV-lea era deja îndrăgostit de Gabrielle d'Estrées.

La 8 mai 1610, Prințesa de Conti a născut la Palatul Luvru o fiică, botezată Marie. Copilul a murit la 12 zile după naștere și a fost înmormântată la biserica Saint-Germain-des-Prés.

Decesul lui François la 2 august 1614 a lăsat-o pe Louise Marguerite văduvă la 26 de ani. Cu mare zel ea s-a dedicat studiului literaturii și a devenit patroană a marilor scriitori ai vremii, inclusiv François de Malherbe, Nicolas Renouard și Blaise de Vigenère.

A fost doamnă de onoare pentru Maria de Medici ca și pentru Anna de Austria.

Mai târziu ea s-a căsătorit cu François de Bassompierre intr-o ceremonie secretă. S-a spus că ei au avut un copil însă nu există dovezi. Căsătorindu-se cu Bassompierre, ei au trăit în dizgrație, Louise Marguerite murind la Château d'Eu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e http://genealogy.euweb.cz/lorraine/lorraine6.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Jeanne a fost mama Anney de Montafié, care a fost soția lui Charles de Bourbon, Conte de Soissons, fratele vitreg al lui François. Anne a fost mama Mariei de Bourbon, Prințesă de Carignan