Anne Marie Martinozzi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Anne Marie Martinozzi
Prințesă de Conti
Martinozzi, Anne-Marie.jpg
Căsătorit(ă) cu Armand de Bourbon, Prinț de Conti
Urmași Louis de Bourbon
Louis Armand, Prinț de Conti
François Louis, Prinț de Conti
Nume complet
Anna Maria Martinozzi
Tată Girolamo Martinozzi
Mamă Laura Margherita Mazzarini
Naștere 1637
Roma, Italia
Deces 4 februarie 1672
Hôtel de Conti, Paris, Franța
Semnătură Anne Marie Martinozzi's signature

Anne Marie Martinozzi, Prințesă de Conti (16374 februarie 1672) a fost nepoata Cardinalului Mazarin, prim ministru al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. A fost soția lui Armand de Bourbon, Prinț de Conti și mama lui François Louis, Prinț de Conti, Le Grand Conti.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anna Maria Martinozzi s-a născut la Roma ca fiică a lui Girolamo Martinozzi și Laura Margherita Mazzarini, sora cea mare a lui Jules Mazarin, care a fost Cardinal și prim ministru în timpul minoratului regelui Ludovic al XIV-lea.

Ea și sora ei mai mică Laura au fost aduse în Franța de unchiul lor și erau verișoare cu surorile Mancini: Laura, Maria, Olympia, Hortense și Marie Anne. Cele șapte nepoate ale Cardinalului au devenit cunoscute la curtea Franței ca Mazarinettes. Mazarin a încercat să asigure căsătorii avantajoase pentru fiecare din ele. Nepoata Annei Marie Martinozzi a fost Mary de Modena, viitoare regină a Angliei.

În 1654, ea s-a căsătorit cu Armand de Bourbon, Prinț de Conti (1629–1666). Căsătoria a avut loc la Palatul Luvru la 22 februarie 1654. Cuplul a avut trei copii din care doar doi au ajuns adulți:

  1. Louis de Bourbon (6 septembrie 1658 - 14 septembrie 1658)
  2. Louis Armand de Bourbon, Prinț de Conti (4 aprilie 1661 - 9 noiembrie 1685); s-a căsătorit în 1680 cu verișoara sa Marie Anne de Bourbon. A murit fără moștenitori la vârsta de 24 de ani; titlul a trecut fratelui său mai mic.
  3. François Louis de Bourbon, Prinț de Conti, "Le Grand Conti" (30 aprilie 1664 - 22 februarie 1709); s-a căsătorit în 1680 cu Marie Thérèse de Bourbon. Cuplul a avut trei copii care au atins vârsta adultă; numai unul dintre ei, singurul fiu, Louis Armand II de Bourbon, a avut copii.

Anne Marie a murit la Paris la Hôtel de Conti; avea 35 de ani.