Sari la conținut

Marie de Cleves, Prințesă Condé

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pagina „Marie de Clèves” trimite aici. Pentru ducesa de Orléans vedeți Maria de Cleves.
Marie de Cleves, Prințesă Condé

Marie de Cleves de François Clouet
Date personale
Născută1553
Decedată30 octombrie 1574 (21 de ani)
Paris, Regatul Franței Modificați la Wikidata
Cauza decesuluisindrom puerperal[*] Modificați la Wikidata
PărințiFrancisc I[1]
Marguerite de Bourbon-Vendôme[*][[Marguerite de Bourbon-Vendôme ((1516-1559))|​]][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriHenriette de Cleves
Catherine de Cleves
Jacques de Clèves[*][[Jacques de Clèves ((1544-1564))|​]]
François II de Nevers[*][[François II de Nevers (French aristocrat (1540-1562))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHenri, Prinț de Condé Modificați la Wikidata
Naționalitatefranceză
Religiecalvinistă
catolică
Ocupațiedoamnă de onoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata

Marie de Cleves sau de Nevers (Marie de Clèves, Marie de Nevers) (15531574), prin căsătorie Prințesă Condé, a fost soția lui Henric, Prinț de Condé, și o dragoste timpurie a regelui Henric al III-lea al Franței. Ea a fost ultimul copil al lui Francisc I de Cleves, Duce de Nevers și a Margaretei de Bourbon-Vendôme, sora mai mare a lui Antoine de Navara.

Surorile ei mai mari au fost Henriette de Cleves și Catherine de Cleves.[2] Regele Henric al IV-lea a fost vărul ei primar pe linie maternă, iar Anne de Cleves, a patra soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, a fost verișoara sa de-a doua. Cumnații ei au fost Henric I, Duce de Guise și Louis Gonzaga, Duce de Nevers.

A fost crescută de mătușa ei, regina Ioana a III-a a Navarei, care a crescut-o în religie calvinistă. În 1572 s-a căsătorit printr-o ceremonie calvinistă cu vărul ei primar, Henri I de Bourbon, Prinț de Condé, Duce d'Enghien. Câteva luni mai târziu, după masacrul de Sf. Bartolomeu, cuplul a fost convertit cu forța la romano-catolicism și s-a recăsătorit în conformitate cu ritualurile catolice. Când soțul ei a fugit de la Curte și s-a alăturat cauzei protestante, ea a refuzat și a rămas la Curte, rămânând catolică tot restul vieții ei.

Cunoscută pentru frumusețea ei, Marie a atras atenția tânărului Henric, Duce de Anjou, viitorul rege Henric al III-lea al Franței, cândva înainte de anul 1574. După urcarea lui pe tron ​​mai târziu în acel an, Henric a avut intenția să înlesnească divorțul Mariei, pentru a se căsători el însuși cu ea. Maria a murit în 30 octombrie 1574, înainte ca el să-și pună în aplicare planul. Diferite surse arată că moartea ei a fost provocată fie de o infecție pulmonară, fie de complicații la naștere: Marie născuse de curând primul copil ai ei și al lui Henric, Catherine (1574-1595), marchiză d'Isles.

Soțul ei Henric, se va recăsători cu Charlotte de la Trémoille (1568−1629), în timp ce regele Henric al III-lea va purta doliu câteva luni, apoi se va căsători cu Louise de Lorena-Vaudémont, care semăna foarte mult cu Marie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b The Peerage 
  2. ^ thePeerage.com

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Champion, Pierre, La jeunesse d'Henri III, vol. II, Paris, Grasset 1941-1942
  • Champion, Pierre, Henri III roi de Pologne, vol. II, Paris, Grasset 1943-1951

Legături externe[modificare | modificare sursă]